Edward Snowden: “De NSA kan je overal volgen”

Afgelopen week zond de Duitse televisiezender ARD een exclusief interview uit met klokkenluider Edward Snowden. Na lang zoeken hebben we eindelijk een volledige versie van het interview gevonden (de originele video is niet buiten Duitsland te zien). In het interview vertelt Snowden waarom hij vertrouwelijke informatie naar buiten heeft gebracht en probeert hij de wereld kenbaar te maken hoe gevaarlijk het kan zijn dat een overheidsinstantie al het digitale verkeer registreert en vastlegt. Voor wie het interview nog niet gezien heeft, absoluut even kijken! Hieronder twee korte passages uit het hele interview…

Over het verzamelen van gegevens…

“Elke keer als je de telefoon oppakt, een email schrijft, een aankoop doet, met de bus reist met je telefoon in je broekzak, als je een pas langs een apparaat haalt laat je een spoor achter. En de overheid vond het een goed idee om al deze informatie te verzamelen. Alles. Zelfs als je nooit ergens van verdacht bent. Normaal gesproken identificeert de overheid een verdachte, gaan ze naar de rechter met deze verdenking, krijgen ze een bevelschrift en dan mogen ze hun totalitaire macht gebruiken om een onderzoek uit te voeren. Vandaag de dag zetten overheden hun totalitaire macht preventief in, nog voordat er een onderzoek heeft plaatsgevonden.”

Wat kun je doen als je in de stoel van de NSA zit?

“Je kunt de email van iedereen in de wereld lezen en zien wie er in de lijst van contactpersonen staat. Je kunt het netwerkverkeer van iedere website volgen, van iedere computer kun je zien wat er gebeurt. Van iedere laptop kun je zien waar deze aangesloten en gebruikt wordt. Het is een warenhuis van informatie voor de NSA. Bovendien kun je mensen traceren en een virtueel label aan iedereen hangen. Stel je voor dat je bij een groot Duits bedrijf werkt en ik toegang wil hebben tot dat netwerk. Ik kan dan je gebruikersnaam achterhalen op een website of op een forum, je echte naam en je relaties met vrienden online. Ik kan op die manier een virtuele vingerafdruk van je maken: dat is netwerkactiviteit die uniek is voor jou. Waar je ook ter wereld bent, hoe je je identiteit ook achter probeert te houden voor de buitenwereld, de NSA kan je altijd vinden. Iedereen die deze macht kan gebruiken of die informatie kan uitwisselen met de NSA kan dit ook doen. Duitsland is een van de landen die toegang heeft tot dit systeem.”