Pensioenen

Het laatste nieuws over de pensioenfondsen en de ontwikkelingen die van belang zijn voor uw pensioen.

Column: Pensioenen, een tikkende tijdbom?

Ik zou wat kunnen schrijven over de grootste stijging van de huizenprijzen in jaren of over de impact van de Franse verkiezingen, maar in deze column wil ik graag uw aandacht vestigen op een ander onderwerp waar nog niet zoveel over geschreven is. En dan heb ik Lees verder..

Column: Uw pensioen in goud?

Afgelopen week keek ik vol verbazing naar een documentaire van Zwarte Zwanen over onze pensioenfondsen. In die aflevering liet Cees Grimbergen zien hoe de pensioenfondsen te werk gaan en hoe zij in sommige gevallen met hun ‘klanten’ omgaan. Klanten tussen haakjes, omdat je als werknemer doorgaans niets te kiezen hebt. Lees verder..

Video: Zwarte zwanen over ons pensioen

Wat doen pensioenfondsen eigenlijk met al dat geld dat ze beheren? En hoe kan het dat sommigen mensen op hun oude dag zo weinig terugzien van alle premies die ze al die jaren verplicht moesten afdragen aan hun pensioenfonds? Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie en Lees verder..

DNB wil pensioenfondsen hervormen

Volgens de Nederlandsche Bank moet het pensioenstelsel in Nederland drastisch hervormd worden om de fundamentele zwakheden en onzekerheden voor alle deelnemers weg te nemen. Binnen het huidige systeem weet eigenlijk niemand meer wat voor pensioen hij of zij kan verwachten, omdat de rendementen van jaar tot jaar Lees verder..

Lex Hoogduin: “Beleid ECB volledig in strijd met filosofie”

Kees de Lange sprak voor Café Weltschmerz met hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin over de toekomst van ons pensioenstelsel en het monetaire beleid van de ECB. Een uitvoerig gesprek over de complexiteit van ons financiële systeem en de roekeloze koers die de ECB is gaan varen om de economie Lees verder..

“Pensioenfondsen moeten helft in goud beleggen”

Pensioenfondsen zouden tot 70% van hun vermogen in goud of goudgerelateerde beleggingen moeten investeren. Dat zegt vermogensbeheerder Christopher Wood van het toonaangevende Aziatische beleggingsfonds CLSA. De uitbreiding van het stimuleringsprogramma van de ECB en de invoering van een negatieve rente door de Bank of Japan laten volgens Lees verder..

‘Pensioen van miljoenen Nederlanders gaat omlaag’

Pensioenfondsen verwachten dat er de komende tien jaar gekort moet worden op het pensioen van miljoenen Nederlanders, zo bericht RTL-Z. Door de extreem lage rente en de recente daling van de aandelenkoersen is de dekkingsgraad van verschillende grote fondsen onder de kritieke ondergrens van 90% gezakt. Begin dit jaar stonden Lees verder..

Pensioenen hoeven niet gekort te worden

Ouderen met een pensioen kunnen zullen blij zijn. Ondanks de matige financiële situatie van de pensioenfondsen is het niet nodig om de pensioenen te verlagen. Door dit besluit lopen de jongeren wel een groter risico om hier later voor op te draaien. De Nederlandsche Bank heeft besloten Lees verder..

Documentaire: The Retirement Gamble

Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten speelt de discussie over pensioenen. Door de beurscrash van 2008, het omvallen van verschillende banken en het omstreden monetaire beleid van centrale banken wereldwijd maken mensen zich meer zorgen over hun oudedagvoorziening. De volgende documentaire over het Lees verder..