Dekkingsgraad pensioenfondsen in februari gelijk gebleven

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was in februari net als in januari 110 procent. De Nederlandse Bank (DNB) maakte eerder deze maand bekend dat in ieder geval 29 pensioenfondsen per 1 april het pensioen moeten verlagen. Sommige pensioenfondsen die zich aan de goede kant van de streep bevinden overwegen zelfs om de pensioenen (beperkt) te verhogen.

De waarde van de verplichtingen van de pensioenfondsen steeg in februari met ongeveer 1,0 procent. Het gemiddelde vermogen van de pensioenfondsen is in februari eveneens gestegen. De aandelenbeleggingen van de pensioenfondsen stegen gemiddeld met 2,4% waardoor de fondsen het totale vermogen met 1,5% zagen toenemen. Vooral de beleggingen in Europese aandelen presteerde in februari goed.

Naar alle waarschijnlijkheid kwamen de beleggingen van de pensioenfondsen in maart onder druk te staan. De geopolitieke spanningen als gevolg van de situatie op de Krim zorgde voor de nodige volatiliteit en dalende koersen in de financiƫle markten. De geopolitieke storm lijkt momenteel echter te zijn gaan liggen met stijgende koersen als gevolg.

Bron: Managers Online