Verlaging pensioenopbouw definitief

Afgelopen donderdag stemde de Tweede Kamer in met de definitieve verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw. Het percentage dat belastingvrij kan worden opgebouwd is verlaagd van 2,25% naar 1,875%. De verlaging werd na maanden onderhandelen aan het einde van afgelopen jaar afgesproken tussen het kabinet, de D66, de ChristenUnie en de SGP.

De maatregel raakt volgens critici vooral het jongere deel van de beroepsbevolking. Ondanks het feit dat zij langer zullen moeten doorwerken kunnen ze door de verlaging uiteindelijk minder pensioen opbouwen. Dit zal op termijn gevolgen hebben voor het inkomen na pensionering. Volgens vakbond FNV kan dat uiteindelijke enkele honderden euro’s per maand gaan schelen.

Alleen de partijen die betrokken waren bij het sluiten van het pensioenakkoord stemden voor de verlaging van de opbouw. Dit gaat volgens ramingen de staatskas jaarlijks een kleine €3 miljard opleveren. De andere partijen in de Tweede Kamer stemde tegen. Zij zijn van mening dat jongeren door de nieuwe maatregel te weinig pensioen op kunnen bouwen.

pensioenopbouw-verlaging