WGC: Aanbod sloopgoud dit jaar 25% lager

Het aanbod van sloopgoud kan dit jaar 25% lager uitvallen dan een jaar geleden, aldus de World Gold Council. Door de lagere goudprijs bieden mensen minder sloopgoud aan, terwijl de vraag naar fysiek goud toeneemt. Het aanbod van fysiek goud zal dit jaar naar verwachting 300 tot 400 ton lager uitvallen dan vorig jaar, toen het secundaire aanbod van goud ongeveer 1.600 ton was. Dat stelt Marcus Grubb, onderzoeker bij de World Gold Council in Londen.

De recycling van sloopgoud was vorig jaar goed voor 37% van het totale wereldwijde aanbod van fysiek goud. Ook Barclays denkt dat het aanbod van sloopgoud dit jaar lager zal uitvallen dan in 2012, maar de Britse bank verwacht een minder grote terugval in het aanbod. In plaats van de 300 tot 400 ton minder sloopgoud rekent Barclays op een terugval van 174 ton in het aanbod van gerecycled goud.

Barclays merkt op dat het aanbod van sloopgoud in 2010 een record bereikte. In dat jaar, waarin de goudprijs van $1.121 naar $1.405 per troy ounce steeg, werd er in totaal 1.719 ton ‘oud goud’ aangeboden. Sindsdien is het aanbod van sloopgoud alleen maar verder teruggelopen. Veel mensen die over sloopgoud beschikten hebben dat inmiddels van de hand gedaan.

Daling goudprijs

Voor het eerst in meer dan tien jaar tijd lijkt de goudprijs het jaar met verlies af te sluiten. Veel beleggers hebben goud de rug toegekeerd, omdat ze rekening houden met een economisch herstel. De goud-ETF die we kennen als het GLD moest alleen dit jaar al meer dan 400 ton goud van de hand doen. Alle goud-ETF’s wereldwijd hebben dit jaar gezamenlijk 660,2 ton goud van de hand gedaan. Volgens Bloomberg hebben beleggers en vermogensbeheerders daarmee hun positie in het edelmetaal teruggebracht tot het laagste niveau sinds mei 2010.

De goudprijs bereikte in juni het laagste niveau in bijna drie jaar tijd. Vanaf het dieptepunt van 27 juni is de prijs van goud in euro’s en dollars met meer dan 10% gestegen. De herstelrally van goud is toe te schrijven aan een toegenomen vraag naar gouden munten, goudbaren en juwelen. Ook dekten speculanten een deel van hun shortpositie in goud af.

Goud in backwardation

De toegenomen vraag naar goud zet de markt verder onder druk. Dat zien we onder meer terug in de Gold Forward Offered Rates (GOFO). Die zijn voor het eerst sinds de liquiditeitscrisis van eind 2008 weer in negatief terrein gekomen, een verschijnsel dat men backwardation noemt. Een negatieve lease rate betekent dat financiële markten een hogere rente vragen op goud dan op dollars. Partijen die goud uitlenen voor één, twee of drie maanden krijgen daar sinds 8 juli geld op toe!

Door de toegenomen vraag naar goud betalen handelaren op het moment van schrijven meer voor een Comex goudfuture die in juli afloopt dan voor een future die in augustus afgewikkeld wordt. Kennelijk maakt de markt zich meer zorgen over het aanbod van goud op de korte termijn. De kosten om goud te lenen stegen eerder deze maand naar het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd.

Gold Forward Offered Rates
Gold Forward Offered Rates 2013
Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “WGC: Aanbod sloopgoud dit jaar 25% lager

  • Het aanbod van sloopgoud ligt nog lager want tot april ging het nog goed en dat zit hier ook in verwerkt vanaf januarie .als de prijs zo laag zou blijven is de daling voor het 2de halfjaar wel 60 procent .Ik praat hier uit ervaring maar ……. als de prijs weer stijgt gaat iedereen van de hand doen mvg Marcel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *