World Gold Council: Azië domineert fysieke goudmarkt

De World Gold Cold Council bracht vandaag haar rapport uit over de ontwikkelingen in de goudmarkt in het derde kwartaal van dit jaar. Als we daar één ding uit kunnen concluderen dan is het wel dat Azië de fysieke goudmarkt steeds meer domineert. Uit de berichtgeving op Marketupdate kon u deze trend al waarnemen, maar met de cijfers van de World Gold Council in de hand kunnen we deze ontwikkeling ook cijfermatig sterk onderbouwen.

Een tweede trend die we waarnemen is dat steeds meer vraag verschuift van een indirecte belegging in goud (denk aan ETF’s) naar een directe belegging in gouden munten en goudbaren. Een andere ontwikkeling – die al in 2010 begon – is dat centrale banken weer goud kopen. De volumes zijn dit jaar wat kleiner dan in 2012, maar het gaat nog steeds om een grote hoeveelheden goud die haar weg weet te vinden naar de kluizen van centrale banken. Voordat we deze drie trends doornemen werpen we eerst een blik op de goudmarkt als geheel.

World Gold Council ziet vraag naar goud met 21% dalen

In het derde kwartaal van dit jaar was de wereldwijde vraag naar goud 868,5 ton, een daling van 21% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar en een daling van iets meer dan 5% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013. De grote daling in vergelijking met een jaar geleden is voor een groot deel toe te schrijven aan goudverkopen van zogeheten exchange traded funds (ETF’s). Dat zijn fondsen die fysiek goud aanhouden als onderpand voor aandelen die op de beurs verhandeld kunnen worden.

ETF’s: Deze aandelen zijn het hele jaar al niet bepaald in trek, want beleggers verkochten veel van deze posities. Banken namen deze papieren over en brachten deze terug naar de ETF’s in ruil voor het fysieke goud. In het derde kwartaal van dit jaar werd er via deze weg 118,7 ton aan fysiek goud onttrokken uit de verschillende goud-ETF’s, terwijl er in het derde kwartaal van vorig jaar nog 137,8 ton goud aan de goud-ETF’s werd toegevoegd.

Juwelen: De vraag naar gouden juwelen zakte in het derde kwartaal iets terug, na een uitzonderlijk sterk tweede kwartaal. In het derde kwartaal was de vraag naar gouden juwelen 486,7 ton, tegenover een recordhoeveelheid van 603 ton in het tweede kwartaal van dit jaar. Centrale banken kochten in het derde kwartaal meer goud (93,4 ton) dan in het tweede kwartaal (79,3 ton), maar in de zes kwartalen die daaraan vooraf gingen kochten centrale banken meer goud.

Technologie: De vraag naar goud vanuit de technologiesector blijft al jaren vrij stabiel op ongeveer 100 ton per kwartaal. In het derde kwartaal kwam de vraag uit deze hoek uit op 102,8 ton, een kleine daling ten opzichte van de 104 ton in het tweede kwartaal en een kleine stijging ten opzichte van de 102,1 ton goud in dezelfde periode van vorig jaar.

Vraag naar goud zakte volgens de World Gold Council met 21% in het derde kwartaal

Vraag naar goud zakte volgens de World Gold Council met 21% in het derde kwartaal

Totale vraag naar goud in eerste drie kwartalen van 2013 overtreft voorgaande jaren

Totale vraag naar goud in eerste drie kwartalen van 2013 overtreft voorgaande jaren (Bron: World Gold Council)

Het aanbod van sloopgoud valt dit jaar lager uit

Het aanbod van sloopgoud valt dit jaar lager uit (Bron: World Gold Council)

Goud verschuift van west naar oost

Een belangrijke trend in de goudmarkt is de verschuiving van de vraag van west naar oost. In het rapport van de World Gold Council treffen we drie grafieken aan die deze ontwikkeling laten zien. De eerste grafiek laat zien hoe groot de totale vraag naar fysiek goud in de eerste drie kwartalen van dit jaar was in Westerse markten (rechts) en in het Verre Oosten en het Midden-Oosten (links).

Vraag naar goud in Westerse landen valt in het niet bij landen als China en India

Vraag naar goud in Westerse landen valt in het niet bij landen als China en India (Bron: World Gold Council)

Een andere grafiek die we graag even uitlichten is die van de stijgende vraag naar gouden sieraden in de eerste drie kwartalen van 2013 ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Deze grafiek laat zien dat men in het Midden-Oosten en in Aziatische landen meer goud heeft gekocht dan vorig jaar. In twee grote Europese markten (Verenigd Koninkrijk en Italië) daalde de vraag naar gouden sieraden ten opzichte van vorig jaar.

Vraag naar gouden sieraden steeg in veel Aziatische markten

Vraag naar gouden sieraden steeg in veel Aziatische markten (Bron: World Gold Council)

Verschuiving van goud-ETF’s naar fysiek goud

De cijfers van het World Gold Council laten ook zien dat de goud-ETF’s over hun hoogtepunt heen is. Beleggers verkopen massaal aandelen in dit type fondsen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar fysiek goud toe. Vooral in het tweede kwartaal was deze trend duidelijk zichtbaar, toen er tegelijkertijd een recordhoeveelheid goud werd aangeboden door ETF’s en werd verkocht in de vorm van gouden munten en baren. De volgende grafiek laat deze ontwikkeling – die dit jaar begonnen is – goed zien. Het derde kwartaal was veel minder extreem dan het tweede kwartaal. Er werden minder munten en baren verkocht, maar tegelijkertijd werd er ook minder veel goud geliquideerd door ETF’s.

Wat we in ieder geval uit deze grafiek kunnen concluderen is dat de vraag naar gouden munten en baren weinig lijkt te lijden onder de daling van de goudprijs. In het tweede kwartaal ging de prijs van het gele metaal ook al omlaag, maar toen werd de daling nog ontvangen met een explosieve vraag naar munten, baren en sieraden. In het derde kwartaal was het beduidend rustiger in de handel.

Beleggers verschuiven hun focus van ETF's naar fysiek goud in eigen bezit

Beleggers verschuiven hun focus van ETF’s naar fysiek goud in eigen bezit

Centrale banken blijven goud kopen

De data van de World Gold Council laat ook zien dat centrale banken nog steeds goud kopen. Deze trend begon 2010 en is sindsdien niet meer gestopt. Vorig jaar kochten centrale banken netto 534,6 ton goud, het grootste volume sinds 1964. Dit jaar valt het volume wat lager uit, maar er is nog steeds sprake van structurele aankopen. Dat geeft een belangrijk signaal aan de goudmarkt, want centrale banken weten goed hoe ons financiële systeem erbij staat. Als zij besluiten om goud te kopen, dan geeft dat aan dat ze minder vertrouwen hebben in de waarde van hun valutareserves. Dit jaar hebben vooral de centrale banken van Turkije, Rusland, Zuid-Korea en Kazachstan goud aan hun reserves toegevoegd.

Mogelijk heeft de Chinese centrale bank dit jaar nog veel meer goud gekocht, maar dat kunnen we niet direct afleiden uit de maandelijkse import van goud via Hong Kong. Wel laten deze cijfers zien dat China dit jaar veel meer goud heeft geïmporteerd dan vorig jaar.

Centrale banken blijven onverminderd goud kopen

Centrale banken blijven onverminderd goud kopen (Bron: World Gold Council)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo