Voorwoord

Na 48 weken van gemiddeld zo'n 60-70 uur (en soms nog veel meer) was het een uitkomst om even een break te houden. Vakantie dus. Het woord was nagenoeg uit mijn vocabulaire verdwenen en om heel eerlijk te zijn, vakantie houden en niet de financiële ontwikkelingen met een half oog in de gaten te houden viel me zeker die eerste week, zwaar. Het wereldwijde financiële stelsel kraakt domweg in al haar voegen en het zal mij toch niet zal gebeuren dat de boel in elkaar ploft terwijl ik mijn batterij aan het opladen ben. Het financiële stelsel staat nog overeind, maar vraag niet hoe.

Voor Prinsjesdag had minister Jan-Kees de Jager zijn ambtenaren gevraagd om met een beeldspraak te komen die duiding gaf aan zijn verwachtingen over de naderende financiële storm. Hij wilde natuurlijk voorkomen dat hem straks verweten wordt dat hij het niet zag aankomen. Echt heel opmerkelijk was zijn inleiding in de Tweede Kamer dus niet, maar het bevestigt wel degelijk hoe groot de problemen zijn. Wat mij tijdens mijn vakantie wel nadrukkelijk opviel was het bericht dat het Duitse Siemens een eigen bank heeft waardoor zij hun geld bij de ECB kunnen stallen in plaats van bij Europese of Amerikaanse grootbanken. Toen ik dat las, krabde ik mij achter de oren want dat is toch wel een duidelijk signaal dat men achter de schermen rekening houdt met het ergste.

En dan was er natuurlijk de enorme correctie van de goud- en zilverprijs. Ook dit keer bleek er weer sprake te zijn van margin-verhogingen in combinatie van verkopen op dunne handelsmomenten. Het zal voor u geen verrassing zijn dat ik long goud en zilver ben en dan is zo'n stevige prijscorrectie misschien niet leuk, maar ik heb er ook geen minuut minder door geslapen. Misschien ben ik daarin een tikkeltje eigenwijs, maar een goede nachtrust is mijn belangrijkste criterium bij het 'beleggen'. En dat beleggen, zo werd mij dat in mijn jeugd steevast uitgelegd, doe je met geld dat je kan missen.

Die correcties horen er gewoon bij, maar de manier waarop is voor velen een doo in het oog. Ook mij. Want hoe kan het zijn dat autoriteiten in de VS en in Groot-Brittannië niet ingrijpen? De faciliterende medewerking die overheden geven aan de manipulatie begint zo langzamerhand ronduit gênant te worden. Aan de andere kant, denk ik bij mezelf dat het ook een mooi instapmoment is. Wat dat betreft, ik ben niet van plan om mijn posities in edelmetalen te verkopen voordat dit financiële stelsel is dood gelopen. En of dat via een begeleide herstructurering gebeurt of via een ongecontroleerde implosie van een met schulden overladen financieel systeem, de bottom-line is wat mij betreft dat edelmetalen daartegen bescherming bieden.    

Gelukkig ben ik deze week weer begonnen met werken, want dat vakantie houden is ergens wel leuk, maar dat is mijn werk zeker ook. U zult ongetwijfeld de Nieuws-Flash! gemist hebben, en ook gezien hebben dat de Nieuws-Flash! is overgegaan in MarketUpdate.nl. Het zal voor u, en zeker ook voor ons, een kwestie van even wennen zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat we net even iets meer kunnen gaan brengen dan we voorheen deden. Door dagelijks te berichten op MarketUpdate.nl denken we enerzijds een groter publiek te kunnen bereiken en bovendien biedt het ons ook de mogelijkheid om sneller te reageren op financiële ontwikkelingen. Die uitdaging ga ik graag met mijn collega's met veel plezier, energie en passie aan.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we snel onze draai gevonden hebben. Waar ik in ieder geval erg naar uitkijk is om uw reacties online te kunnen lezen. Want ik ben ervan overtuigd dat de interactie met u, en de interactie tussen onze lezers een grote meerwaarde bieden. U bent van harte uitgenodigd op MarketUpdate.nl!

Jaco Schipper