Bijna de helft van de Nederlanders heeft spijt van pensioenopbouw: Hoe kunnen we dit verbeteren?

Veel Nederlanders zijn zich bewust van het belang van financiële planning voor later, maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 44 procent spijt heeft dat ze niet eerder zijn begonnen met het opbouwen van hun pensioen. Deze ‘pensioenspijt’ blijkt vooral onder dertigers en veertigers sterk aanwezig te zijn. Dit onderzoek, uitgevoerd door Brand New Day, benadrukt de grote behoefte aan betere voorlichting en financiële educatie in Nederland.

Waarom ervaren zoveel Nederlanders pensioenspijt?

Uit het onderzoek van Brand New Day komt naar voren dat veel mensen pas op latere leeftijd beseffen hoe belangrijk het is om vroeg te beginnen met sparen voor hun pensioen. Vooral onder zelfstandigen en ondernemers leeft dit gevoel sterk: 53 procent van hen heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen met hun pensioenopbouw. Dit laat zien dat er niet alleen een gebrek aan bewustzijn is, maar ook dat veel mensen zich niet goed genoeg geïnformeerd voelen om op tijd de juiste stappen te zetten.

Volgens Joost Tieland, directeur van Brand New Day, is een mogelijke oplossing betere en vroegere voorlichting. Hij stelt dat kinderen al op jonge leeftijd moeten leren omgaan met geld, en dat pensioen op latere leeftijd in hun schoolcarrière een belangrijk onderwerp zou moeten zijn. Het idee is dat als mensen vanaf de middelbare school leren over zaken als sparen, beleggen en pensioen, ze beter voorbereid zijn om hun financiële toekomst veilig te stellen.

De rol van de overheid en het onderwijs

Opvallend is dat 69 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid en het onderwijs een grotere rol zouden moeten spelen in het verstrekken van financiële educatie. De overheid heeft er immers ook belang bij dat mensen op tijd beginnen met het opbouwen van hun pensioen, zodat ze op latere leeftijd financieel zelfstandig kunnen zijn. Ondanks deze zorgen komt pensioen nauwelijks aan bod in het regeerprogramma van het nieuwe kabinet.

Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat bijna 40 procent van de ondervraagden commerciële partijen, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, niet betrouwbaar genoeg vindt om voorlichting te geven over dit onderwerp. Hierdoor ontstaat er een vacuüm dat volgens velen beter door de overheid en het onderwijs ingevuld zou moeten worden. Dit vraagt om een systematische aanpak waarbij jongeren al vroeg leren omgaan met hun financiën, zodat ze in de toekomst beter in staat zijn om keuzes te maken op het gebied van pensioenopbouw en andere financiële zaken.

Pensioenopbouw: waarom is tijdig beginnen zo belangrijk?

Het belangrijkste punt van pensioenopbouw is dat hoe eerder je begint, hoe beter de uiteindelijke uitkomst zal zijn. Pensioen werkt grotendeels op basis van samengestelde rente: het geld dat je spaart, groeit over de tijd niet alleen door je eigen inleg, maar ook door de rendementen die je behaalt. Hoe langer je spaart, hoe groter dit effect is. Dit principe maakt het essentieel om al vroeg te beginnen met sparen, zodat je pensioenpot op lange termijn kan groeien.

Joost Tieland wijst erop dat betere financiële voorlichting ertoe kan bijdragen dat mensen eerder starten met hun pensioenopbouw en daardoor later minder spijt hebben. Dit kan bijvoorbeeld door financiële educatie een vast onderdeel te maken van het lesprogramma op scholen, zodat jongeren al op jonge leeftijd leren welke impact hun financiële keuzes kunnen hebben op de lange termijn.

De Universiteit van Nederlande wijdde al eerder een video aan het opbouwen van pensioen:

Een gemiste kans?

Het onderzoek toont duidelijk aan dat er een grote behoefte is aan betere voorlichting over pensioen. Terwijl 78 procent van de ondervraagden pleit voor financiële educatie vanaf de laatste jaren van de basisschool, blijft deze noodzaak in beleidsplannen onderbelicht. Dit is een gemiste kans, zeker gezien het feit dat bijna de helft van de Nederlanders pensioenspijt ervaart. Door jongeren beter voor te lichten en volwassenen meer informatie te bieden over pensioenopbouw, kan deze spijt in de toekomst wellicht worden voorkomen.

Wil je meer weten over de bevindingen van dit onderzoek en hoe Nederland beter geïnformeerd kan worden over pensioenzaken? Bekijk dan het volledige onderzoek van Brand New Day.

Meer lezen?

Cryptobeurs Radiant Capital slachtoffer van grote hack: €46 miljoen aan crypto gestolen

Op woensdag 16 oktober werd de cryptobeurs Radiant Capital getroffen door een grootschalige hack...

Hoeveel spaargeld kun je opzijzetten met een modaal inkomen in 2025?

Als je een modaal inkomen hebt en je vaste lasten kunt betalen, vraag je je misschien af hoeveel...
Foto van Sim
Sim

Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl