Nog niet zo lang geleden bracht de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, een bezoek aan Athene. In de Griekse hoofdstad weigerde hij categorisch in te gaan op vragen over een mogelijke schuldafwaardering, een zogeheten haircut. Hij noemde het in het belang van Griekenland zelf om het onderwerp te laten rusten. De minister vergat erbij te zeggen, dat het ook zijn belang is en dat van zijn baas, mevrouw Merkel. Over minder dan twee maanden zijn het verkiezingen en de huidige regering wil rust aan haar verkiezingsfront.
Binnen of buiten
Dat gezegd hebbende, blijft het de vraag of het voor Griekenland aantrekkelijk is om wel of niet de schuld af te waarderen. Een tweede vraag is of het aantrekkelijk is om dat te doen binnen of buiten de eurozone.
Als de Grieken besluiten binnen de zone te blijven, dan doen ze dat waarschijnlijk op basis van nog geheime toezeggingen van Brussel over royale financiële bijstand. Inmiddels is ook bij de Europese beleidsmakers en bureaucraten doorgedrongen dat het huidige beleid van alsmaar de broekriem aantrekken niet tot herstel van de groei leidt.
Incasseren
De Grieken moeten nu min of meer gepaaid worden om binnen te blijven. De omstandigheden om uit te treden worden voor dat land steeds aantrekkelijker. Het meest opmerkelijke wapenfeit van de Griekse hervormingen is, dat de fiscale balans van het land in evenwicht is. In 2014 zal er zelfs een overschot zijn. Dat slaat om in een tekort als rente en aflossing betaald moeten worden. Maar als je uittreedt kun je daar een tijdje of langer mee stoppen. Met andere woorden, Griekenland heeft nu een groter incasseringsvermogen dan nog maar een jaar geleden.
Veranderingen
Bij een eventueel uittreden is dat nodig, omdat het land dan in en recessie terechtkomt. Dankzij de herintroductie van de eigen munt kan de groei redelijk snel terugkeren, omdat die nieuwe munt een vrije val gaat maken in waarde. Daar zou het toerisme enorm van kunnen profiteren. Daar komt nog bij, dat er in weerwil van allerlei geruchten er in dat land wel het nodige is veranderd. De publieke sector begint naar behoren te functioneren en ook de arbeidsmarkt is minder kartelmatig georganiseerd. De algehele indruk mag zijn, dat de economie wat robuuster is geworden.
Regels van het spel
Dat is allemaal nog lang niet voldoende, zoveel is ook duidelijk. Maar het tijdstip komt dichterbij, dat de Grieken daadwerkelijk in staat zijn de regels van het Brusselse spel te veranderen. Nog niet zo lang geleden waren volgens de beleidsmakers hervormingen in combinatie met forse bezuinigingen absoluut nodig om de nationale schuld hanteerbaar te maken. Dat is een misrekening gebleken. De ironie van het lot wil, dat juist die bezuinigingen en hervormingen de basis hebben gelegd voor een Grexit. Dat moet daarentegen voor de veelgeplaagde Grieken een sensationele gewaarwording zijn. Ze zijn niet langer de gevangenen van Brussel en Berlijn. Ze kunnen eisen, dat Europa daadwerkelijk helpt bij het intomen van de schulden. Zo niet, dan gaan ze op hun eigen houtje verder.
Cor Wijtvliet
Bron: Wolfgang Münchau, A Grexit is starting to look more feasible for Athens. Financial Times, July 22 2013
>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<
3 gedachten over “Griekenland kan ook zonder de euro”
De grieken wilden helemaal geen extra geld lenenen omdat ze hun oude leningen niet konden af betalen. In de Griekse regering zijn puppets geinstalleerd die zorgen dat Griekenland meer geld leent, zodat de leningen bij Franse en Duitse banken kunnen worden betaald.
Dus de schulden worden groter, de afbetalingen worden hoger en moet er steeds meer en meer geld geleend worden. De Duitse en Franse en het IMF beschikken NIET over miljarden Euro’s. De Duitse, Franse en de IMF bank die creeren geld uit het niets. Immers in Amerika en Europa is er sprake van fractioneel bankieren. Er hoeft maar een fractie van 8% daadwerkelijk aan eigenvermogen in de bank aanwezig te zijn. Het overige vermogen van 92% (!!!) dat bezit de bank niet eens. Dat heeft de bank uit het niets gecreerd.
Ondertussen eist de IMF bank eigendommen van de Grieken op als onderpand, de Griekse staats-bank is al opgedeeld in een slechte en een heel solvavele bank met het spaargeld van de Grieken. U raadt het al, de slechte bank blijft eigendom van de Grieken en de solvavele bank met miljarden Euro’s aan Grieks spaargeld is onderpand aan de IMF bank gegeven.
Wedden dat de IMF bank het onderpand gaat opeisen?
Wij Nederlanders wilden nooit een Europese Unie, de Europse Comissie en de EU-president zijn zelf benoemde leden, die het bank wezen en de industrie dienen.
Eens met Charles over het gebrek aan controle over Europese instanties!
Deze spam ben ik al op meerdere tegen gekomen [NIGERIAANS?].M.U dit zou ik verwijderen mvg Marcel