De impact van oorlog op beurzen en crypto

Oorlog is natuurlijk nooit leuk en nooit goed. Het heeft ook zeker impact op de beurs en op cryptomarkten. Voorafgaand aan een oorlog heerst er het gevoel van onzekerheid bij mensen. De vraag “wat betekent dit voor mij/ons”, is vaak de eerste reactie. Het gevolg van dergelijke reacties is dat koersen dalen. Vaak gaat dit gepaard met negatieve berichtgeving en doomscenario’s wat de economie betreft. Neem bijvoorbeeld de economische klap die het premierschap van de Engelse Liz Truss in inluidde. De bereidheid bij mensen om risicovolle portfolio’s te hebben wordt minder en de volatiliteit van de markten wordt juist groter.

 

Kans of risico?

De vraag die jij als investeerder zou moeten stellen is: “is dit nou juist een kans of zie ik het als extra risico”? Ervaren beleggers weten dat een crisis altijd kansen met zich mee brengt, maar ze kennen ook de gevaren van een economische crash.

Wat wij in het verleden vaak geconstateerd hebben is het vooral de periode voorafgaand aan een oorlog wanneer de koersen dalen. Op het moment dat die oorlog echter daadwerkelijk losbarst, stijgen de koersen juist. Dit heeft er alles mee te maken dat er tenminste zekerheid is. Probeer daarom een voorspelling te doen wat er mogelijk gebeurd wanneer de Oorlog zich verder verspreid dan alleen Oekraïne en Rusland. Zorg dat jij zelf ook een strijdplan klaar hebt liggen op het moment dat je scenario uitkomt.

 

Wat is er deze keer anders?

Niemand heeft een glazen bol om de markt te voorspellen. We weten simpelweg niet of het deze keer hetzelfde zal verlopen als alle voorgaande keren dat er oorlog uitbrak. Bovendien hebben we het nog nooit mee gemaakt dat een pandemie die de hele wereld stop zette en een oorlog zo snel achter elkaar plaats vonden. Veel mensen zijn bang dat de inflatie door de oorlog verder door zal zetten. Zo lees je bijvoorbeeld op nieuwssite crypto.be welke impact een recessie kan hebben op de markt.

Wat veel voorspelbaarder is dan scenario’s en markten, is menselijk gedrag. Beleggers zijn net als alle andere mensen namelijk net als schapen. De kudde kan het gedrag van de herder en zijn hond nooit voorspellen, maar zal op elke beweging reageren en samen één kant op rennen.

Zoals dat ook gebeurde tijdens de eerste lockdown. Er was veel onzekerheid, maar achteraf bleek het een goed moment om in te stappen.

 

Conclusie

Meestal is het begin van een crisis in een periode van onzekerheid een goed moment gebleken om in te stappen. Nu is er echter al een forse inflatie aan de gang en komt daar nog eens een oorlog bovenop. Wat er uiteindelijk gebeurd is natuurlijk niet zeker, de volatiliteit in de markt zal voorlopig nog even aanhouden. Wanneer er meer zekerheid komt of conclusies getrokken kunnen worden, houd dan zeker goed je ogen open en kijk uit naar kansen. Laten we daarnaast hopen op het beste scenario en een goede afloop zonder imperialistische acties uit het Oosten die vergaande consequenties hebben voor ons allemaal.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *