De oude Nederlandse kolonie Indonesië heeft, volgens de consultants van McKinsey alles in zich om het oude moederland en de rest van Europa in de nabije toekomst ver achter zich te laten. Het is nu al de 16de economie in de wereld met een bruto nationaal product van $ 846 miljard in 2011. Dat zal in 2017 echter al nagenoeg verdubbeld zijn. Tegen 2030 zullen nog slechts 6 landen een groter BNP hebben dan Indonesië, zo is de verwachting van het IMF en van McKinsey. Het zal dan vooraanstaande Europese economieën zoals Duitsland en Engeland ver achter zich gelaten hebben.
Bevolking
De aantrekkelijkheid van het land schuilt op veel terreinen. Met 240 miljoen zielen is het een jong land. Het land telt maar liefst 55 miljoen goed geschoolde werknemers. De koopkrachtige middenklasse telt 45 miljoen leden. Dat klinkt al imponerend, maar bovenstaande getallen zullen tot 2030 een spectaculaire verbetering laten zien. In 2030, over ruwweg 15 jaar zal het land maar liefst 113 miljoen goedgeschoolde werknemers tellen, terwijl de groei van de middenklasse explodeert naar 135 miljoen.
India
Nu al steekt het land positief af bij een andere Aziatische groeibriljant, India. Dat land dreigt langzamerhand een deel van zijn allure te verliezen. Volgens Jim O’Neill, bedenker van de term BRIC’s, stelt India steeds meer teleur. De ontwikkeling van de productiviteit stagneert alweer een tijdje, de buitenlandse investeringen lopen terug in omvang en de politiek weigert de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Daardoor begint de economische groei geleidelijk terug te lopen, terwijl de tekorten juist gaan stijgen. In 2013 zal de economie met minder dan 7% stijgen, maar zal het overheidstekort boven 5% uitkomen.
Dit is allemaal niet ongemerkt voorbij gegaan aan beleggers en alleen al in april haalden internationale beleggers $ 403 miljoen weg uit dat land.
Vergelijkenderwijs doet Indonesië het veel beter. Het land groeit alweer enkele jaren met gemiddeld 6% à 7% en zal naar verwachting de komende jaren dit groeitempo kunnen blijven volhouden. Ook de productiviteit ontwikkelt zich voorspoedig en bedraagt nu jaarlijks om en nabij 4,5%. Dat is een stijging van maar liefst 60% vergeleken met een decennium geleden. De aandelenmarkten zijn geëxplodeerd. Sinds 2008 is de Jakarta Composite Index met maar liefst 350% gegroeid. Volgens Credit Suisse gaat die expansieve groei deels ten koste van de Indiase aandelenbeurzen. Het tekort op de handelsbalans is met 0,8% veel kleiner dan dat van India wat 3,9% bedroeg in 2012.
Consumptie
Evenals zoveel andere opkomende landen steunt het land voor zijn groei op een bloeiende industriële sector en op de overvloedige aanwezigheid van hard en soft commodities. Maar de belangrijkste pilaar onder het bloeiend economisch leven is de consument. Die is goed voor maar liefst 60% van het bruto nationaal product van het land. Dat is een veel hoger percentage dan bij buurlanden als Maleisië of Thailand. Die landen zijn veel meer export georiënteerd en dat gaat ten koste van de binnenlandse koopkracht.
Indonesië is in die zin een opmerkelijke uitzondering onder de opkomende landen en dat is te danken aan de eerder genoemde koopkrachtige middenklasse. In die zin lijkt de gang van zaken meer op die in zogeheten ontwikkelde landen, waar een percentage van 60% heel normaal is. Zoals gezegd is die klasse nu al 45 miljoen mensen groot en dat zullen er in komende jaren alleen maar meer worden.
De sterkste groei zal de komende jaren dan ook te zien zijn in die sectoren die het belang van de consument dienen. Volgens McKinsey zal vooral de financiële dienstverlening tot 2030 sterk groeien met gemiddeld meer dan 10% per jaar. Maar ook de zogeheten leisure sector zal het goed doen met een groei van gemiddeld 7,5%. Uiteraard zal ook de sector food and beverages profijt trekken van de sterke koopkrachtige vraag in dat land.
Cor Wijtvliet
>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<