Obligatiehouders moesten bij de redding van SNS voor het eerst verlies nemen, omdat voorheen alleen de belastingbetaler en de aandeelhouders moesten opdraaien voor de verliezen. Dat kwam als een schok voor spaarders die de obligaties en participaties beschouwden als een appeltje voor de dorst. In Cyprus gebeurde hetzelfde en moesten obligatiehouders en grote spaarders ook hun verlies nemen.
Kennelijk verliezen de leden van de Rabobank het vertrouwen in de certificaten, die in het ‘worst-case’ scenario niet meer gegarandeerd zullen worden door de Nederlandse staat. Het Financieele Dagblad schrijft dat de ledencertificaten van de Rabobank ook achtergesteld zijn op andere vorderingen. Mocht de bank gered worden, dan riskeren de houders van deze papieren een verlies waar de spaarders en beleggers met SNS participaties over mee kunnen praten.
Rabobank certificaten zijn ‘aanbod gedreven’
“Door het sombere sentiment rond banken zijn de laatste twee maanden sterk aanbodgedreven geweest”, zo verklaarde een woordvoerder van de Rabo. Leden willen hun certificaten dus in toenemende mate van de hand doen. Het verhandelde volume in mei is 10,4 miljoen stuks en in april en maart werden er respectievelijk 9,4 en 8,1 miljoen certificaten verhandeld. Normaal gesproken worden er maandelijks ongeveer 3,5 miljoen ledencertificaten verhandeld, zo lezen we op de site van het FD.
De Rabobank wil de verhandelbaarheid van de stukken garanderen en heeft daarom meer geld opzij gezet om stukken te kunnen kopen (van €300 miljoen naar €1,3 miljard). De certificaten van de Rabobank worden op een interne markt verhandeld. De Rabo wil tegenover het FD niet zeggen of en hoeveel stukken er ingekocht zijn. “Vanwege de potentiële koersgevoeligheid kunnen we hier niets over zeggen”, zo zegt een woordvoerder.
Certificaathouders Rabobank zoeken in toenemende aantallen de uitgang