Radaruitzending belicht: de invloed van je studieschuld op je hypotheek [+ uitgebreide reactie van DUO]

In de Radar-uitzending van maandag 14 oktober kwam een belangrijk onderwerp aan bod voor jonge huizenkopers: de impact van een studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek. Voor veel mensen is dit een weinig begrepen aspect van de financiële planning bij het kopen van een huis. Radar legde niet alleen uit hoe de studieschuld je maximale leenbedrag kan beïnvloeden, maar ging ook in gesprek met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die verantwoordelijk is voor het verstrekken en beheren van studieleningen. DUO gaf antwoord op vijf veelgestelde vragen over dit onderwerp en bood meer inzicht in hoe zij tegen de studieschuld aankijken.

Minder leenruimte door studieschuld

Een van de belangrijkste punten die in de uitzending naar voren kwam, is hoe groot de invloed van een studieschuld daadwerkelijk is. Hypotheekverstrekkers houden rekening met je financiële verplichtingen, en een studieschuld is daar een belangrijk onderdeel van. De maandelijkse aflossing van je studieschuld wordt meegenomen bij de berekening van je maximale hypotheek, waardoor je soms aanzienlijk minder kunt lenen. Het bedrag dat je kunt lenen, kan hierdoor duizenden euro’s lager uitvallen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Hoewel de rente op een studieschuld relatief laag is en de aflossingstermijnen gunstig zijn, blijft het een schuld die meetelt bij je totale lasten.

Invloed studieschuld hypotheek

Radar vraagt, DUO reageert

Radar stelde een aantal belangrijke vragen over de studieschuld en de invloed daarvan op je hypotheek aan DUO. Dit zijn de antwoorden van DUO, samengevat:
DUO herkent dat veel (oud-)studenten nog niet volledig op de hoogte zijn van de invloed van hun studieschuld, met name als het gaat om de impact op het verkrijgen van een hypotheek. Ze geven aan dat ongeveer 20% van de telefoontjes afkomstig is van oud-studenten die vragen hebben over hun schuld, de hoogte ervan, of de gevolgen voor bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek. Toch neemt het aantal telefoontjes af, omdat oud-studenten tegenwoordig veel zelf kunnen regelen via het digitale portaal MijnDUO, waar ze hun schuld continu kunnen inzien en beheren.DUO onderschrijft het pleidooi van het Nibud voor meer financiële educatie. Ze zien financiële bewustwording als een belangrijk onderwerp, breder dan alleen studiefinanciering, waarbij ook ouders en de directe omgeving van jongeren een rol spelen. Om studenten beter te informeren, zet DUO verschillende communicatiemiddelen in, zoals brieven, social media, webinars, en de website. Studenten kunnen via MijnDUO op elk moment hun lening en de bijbehorende rentepercentages bekijken, inclusief een rekenhulp die helpt de gevolgen van hun schuld voor later, zoals bij een hypotheekaanvraag, in kaart te brengen.Wat betreft de impact van een studieschuld op de hypotheek, verwijst DUO naar specifieke informatie op hun website en naar de Rijksoverheid, waar duidelijk wordt uitgelegd hoe zwaar een studieschuld meetelt in het bepalen van de maximale leenruimte. Ook benadrukken ze dat studenten alle informatie over hun lening en aflossing altijd kunnen vinden in MijnDUO.DUO geeft toe dat niet alle studenten zich bewust zijn van de lange termijn gevolgen van hun studieschuld, ondanks hun uitgebreide voorlichting. Uit klantonderzoek blijkt dat veel mensen vooral naar de korte termijn kijken en pas later geconfronteerd worden met de impact van hun schuld. Dit is echter een algemeen probleem dat bij lenen voorkomt, en niet alleen bij jongeren of studiefinanciering.Ten slotte legt DUO uit dat de regels voor aflossen variëren afhankelijk van wanneer de lening is afgesloten. Voor sommige studenten geldt een aflosperiode van 15 jaar, terwijl anderen onder een regeling van 35 jaar vallen. Studenten die de keuze hebben tussen deze regelingen, krijgen hierover advies van DUO, en kunnen met de rekenhulp bepalen wat voor hen het meest voordelig is.

Wat je zelf kunt doen

Radar adviseert huizenkopers om altijd hun studieschuld op te geven en zich goed te laten informeren over de invloed daarvan op hun maximale hypotheek. Banken en hypotheekverstrekkers hebben geen directe toegang tot je studieschuld via het BKR, maar het is aan jou om deze informatie te verstrekken. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel je studieschuld nog bedraagt en hoe dit je maandlasten beïnvloedt.

DUO benadrukt dat er verschillende manieren zijn om je aflossing aan te passen of om tijdelijke betalingsuitstel aan te vragen als je dat nodig hebt. Ze raden mensen aan om hierover in gesprek te gaan met hun hypotheekadviseur en samen te kijken naar de beste opties.

Bewustwording bij huizenkopers

De uitzending van Radar heeft veel duidelijkheid gebracht over het vaak vergeten onderwerp van de studieschuld en de impact ervan op de hypotheek. Veel jonge mensen realiseren zich niet dat hun studielening hen kan beperken in hun mogelijkheden op de huizenmarkt, vooral nu huizenprijzen blijven stijgen. Door open en eerlijk te zijn over je financiële situatie, kun je voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan.

Al met al was de uitzending van maandag 14 oktober een wake-up call voor veel jonge huizenkopers, die hun studieschuld soms onderschatten in hun financiële planning voor de toekomst.

Foto van Sim
Sim

Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl