Beleggen in goud: goed idee of juist niet?

Goud is een bijzonder beleggingsproduct. Je kan het laten verwerken in bijvoorbeeld een ring, maar ook opslaan bij een bank of verhandelen op de grondstoffenmarkt. Goud is van origine een redelijk veilige belegging omdat de goud prijs per gram en per dag redelijk stabiel is. Bij beleggingsproducten zoals Bitcoin is dit heel anders. Maar is beleggen in goud een goed idee of juist niet? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van beleggen in goud

Misschien wel het grootste voordeel is dat het waardevast is, doordat de goudvoorraad relatief stabiel blijft en er door de jaren heen maar een langzame toename is. Hierdoor blijft de waarde van goud behouden. Bovendien is de stijgende welvaart hand in hand gegaan met de stijgende vraag naar goud. Daarnaast is het door de jaren heen lastiger geworden om aan nieuw goed te komen. Dit komt de goudprijs allemaal ten goede.

In tijden van onrust, zoals bijvoorbeeld een economische crisis, kan er altijd worden teruggegrepen op goud. Dit is dan ook het moment waarop een piek te zien is in de goudprijs. Daarnaast is goud niet iets wat zomaar kan omvallen, zoals bijvoorbeeld een munt.

Nadelen van beleggen in goud

Een nadeel van beleggen in goud is dat je doorgaans niet heel snel veel rendement kan genereren als je goud koopt, omdat het zo waardevast is. Beleggen in goud wordt daarom gezien als een belegging voor langere termijn. De waarde van goud is lastig vast te stellen, wat voor sommige beleggers reden genoeg is om er niet in te beleggen. Breng jij je gouden ring bij drie taxateurs, kan je er donder op zeggen dat je drie verschillende bedragen krijgt voor deze ring. Dit maakt goud ook een ander product. Ook wordt er geen dividend of rente uitgekeerd bij goud, wat bij andere beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld aandelen wel het geval is.

Dus: beleggen in goud slim of niet?

Beleggen in goud is slim omdat het zorgt voor een betere spreiding in je beleggingsportefeuille. In tijden van onrust, zoals bijvoorbeeld de corona crisis, stijgt de goudprijs of daalt deze minder snel dan de prijs van aandelen. Het is dus een goede aanvulling op je beleggingsportefeuille.

Toch raden professionele beleggers aan om altijd slechts een klein deel van de totale beleggingsportefeuille te beleggen in goud (vaak max. 5 tot 10%). Het is altijd van belang om een goede spreiding in je beleggingsportefeuille te hebben, zo verklein je de risico’s aanzienlijk. Een overmatige focus op goud kan leiden tot een verhoogd beleggingsrisico.

Kom jij uit regio Utrecht en wil jij wat meer informatie over goud en de huidige prijs van goud? Kijk dan eens op Goud Inkoop Utrecht.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *