Bitcoin of goud? Zijn dit veilige havens?

Wanneer er economische moeilijke tijden zijn, wordt er door beleggers vaak gekeken naar een veilige haven. Dit om eventueel verlies te voorkomen of te minimaliseren. Goud wordt gezien als misschien wel de meest bekende veilige haven voor beleggers. Toch lijkt er steeds meer concurrentie in de vorm van de Bitcoin te zijn. Heeft goud er een concurrent bij of is Bitcoin toch niet zo’n veilige haven?

De verschillen

Uiteraard zijn er grote verschillen tussen Bitcoin en goud. Los van het feit dat het natuurlijk twee compleet verschillende producten zijn, zullen we deze twee ook vergelijken als investering aangezien ze beiden als veilige haven worden gezien voor beleggers.

Economische verschillen

Hoewel Bitcoin en goud beide veilige havens worden genoemd, zijn er vooral op economisch vlak grote verschillen te vinden. Laten we beginnen met misschien wel het meest voor de hand liggende verschil namelijk de waarde. Goud behoudt zijn waarde namelijk vaak erg goed terwijl Bitcoin gezien kan worden als volatiel. Natuurlijk kan de prijs van goud ook bewegen dus is het belangrijk om altijd de actuele goudprijs in de gaten te houden. De prijs van Bitcoin kan per dag erg schommelen waardoor deze binnen een dag een paar duizend euro meer of minder kan zijn. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er zogeheten ‘daytraders’ in cryptovaluta zijn terwijl goud bijna altijd als lange termijn investering wordt gezien. Bitcoin kan overigens ook als lange termijn investering worden gezien maar blijkt aanzienlijk meer schommelingen te maken dan goud. Uiteindelijk kan zowel Bitcoin als goud een goede lange termijn investering zijn alleen investeren in goud lijkt de veilige haven te zijn dit Bitcoin in economisch moeilijke tijden niet is. Bitcoin toont namelijk steeds meer gelijkenissen met de aandelen die op de beurs worden verhandeld.

Beschikbaarheid

Zowel goud als Bitcoin zijn ruim beschikbaar en gemakkelijk aan te schaffen. Van Bitcoin is zelfs bekend hoeveel er uiteindelijk beschikbaar komen terwijl dit bij goud wat meer onzeker is. Goud moet uit de grond gehaald worden en het is lastig om te voorspellen hoeveel goud er nog in de grond zit en of er nog goudmijnen bij zullen komen.

Wanneer u goud of Bitcoin aan wilt schaffen kan dit gemakkelijk online. Het grote verschil hierin is dat Bitcoin alleen maar digitaal beschikbaar is en goud juist vaak in fysieke vorm wordt gekocht. Als u het niet ziet zitten om fysiek goud in uw bezit te hebben is het ook mogelijk om goud aan te schaffen en direct veilig op te laten slaan door een externe partij. Toch is het ook mogelijk om volledig digitaal in goud te investeren door aandelen in goud of een goudmijn aan te schaffen.

Doordat Bitcoins alleen online beschikbaar zijn, is het verkopen hiervan makkelijker dan het verkopen van goud. Bij een verkoop van Bitcoins bepaald u exact hoeveel u verkoopt wat bij fysiek goud lastiger is. Goud wordt vaak gekocht in goudbaren waardoor het lastig is om hier een gedeelte van te verkopen. Als u ervoor kiest om aandelen in goud aan te schaffen, is het gemakkelijker om hier een gedeelte van te verkopen.

Centrale banken kiezen voor goud

Waar tegenwoordig veel mensen voor crypto lijken te kiezen, blijven centrale banken vaak voor goud kiezen. Zeker als we naar de afgelopen jaren kijken valt op dat centrale banken hun voorraden in rap tempo aan het verhogen zijn. Landen als Rusland, China en Turkije spannen hierbij de kroon. Dat centrale banken blijven kiezen om in goud te investeren geeft aan dat goud momenteel nog steeds wordt gezien als een veilige haven. Ook De Nederlandsche Bank heeft met 600 ton (2019) een flinke hoeveelheid aan goud liggen.

Toch zijn er tegenwoordig meer bedrijven die beginnen met het investeren in cryptovaluta’s zoals Bitcoin. Voorbeelden hiervan zijn Tesla en KPMG. Als deze trend door blijft zetten, zou het kunnen dat centrale banken in de toekomst ook besluiten om cryptovaluta’s toe te voegen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *