De media die het hardste roepen dat we fake news moeten aanpakken blijken het zelf niet altijd even nauw te nemen met de waarheid. Zo heeft nieuwszender CNN, dat sinds de verkiezing van Trump iedere kans aangrijpt om hem zwart te maken, onlangs een heel artikel van haar website moeten verwijderen.
Reden? Een artikel over mogelijke banden tussen het team van Trump en een Russische bankier dat op een anonieme bron was gebaseerd bleek bij nader onderzoek volstrekt onjuist te zijn. Op de plaats van het artikel staat nu een melding dat het stuk niet voldeed aan “de redactionele standaarden van CNN” en dat het om die reden offline is gehaald.
De drie journalisten die het artikel vorige week donderdag plaatsten zijn inmiddels niet meer werkzaam bij CNN, als is niet duidelijk of ze ontslag hebben gekregen of dat ze zelf zijn opgestapt. Opvallend detail is dat één van deze drie onderzoeksjournalisten in het verleden de prestigieuze Pulitzer prijs heeft gekregen voor zijn journalistieke werk.
President Trump, die de mainstream media al langer beticht van gekleurde en onjuiste berichtgeving, liet deze uitgelezen kans om zijn gelijk te halen natuurlijk niet aan zich voorbij gaan.
Wow, CNN had to retract big story on "Russia," with 3 employees forced to resign. What about all the other phony stories they do? FAKE NEWS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 27, 2017
CNN betrapt op verspreiden van ‘fake news’
Daar blijft het echter niet bij, want de zender moest deze week voor een tweede keer diep door het stof. Onderzoeksjournalisten van Project Veritas plaatsten een geheim videofragment, waarin CNN-producer John Bonifield toegeeft dat het hele verhaal over de Russische banden met Trump bij elkaar verzonnen is en dat de redactie nog steeds wacht op enige vorm van bewijsmateriaal om alle beschuldigingen te kunnen onderbouwen.
In datzelfde videofragment zegt Bonifield dat het werk op de redactie van CNN heel anders is dan wat studenten ervaren tijdens hun journalistieke opleiding. Tegenover de lessen in ethiek die op school worden bijgebracht staat een harde realiteit waarin geld verdiend moet worden. En dat betekent in het geval van CNN verslaggeving brengen die Trump in diskrediet brengt, omdat dat nou eenmaal goed scoort bij het publiek.
Vertrouwen in media naar dieptepunt
Het is geen wonder dat het vertrouwen in de media volgens de laatste peiling van Gallup naar een nieuw dieptepunt is gedaald. Slechts 32% van de Amerikaanse televisiekijkers zegt nog enig vertrouwen te hebben in wat er door de massamedia gezegd en geschreven wordt. En dat was in september 2016, toen de hysterie in de media over Trump nog een nieuw hoogtepunt moest bereiken…
Vertrouwen in Amerikaanse mainstream media naar nieuw dieptepunt (Bron: Gallup)
CNN is vrijwel altijd negatief over Trump (Bron: Fox News)
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines