De opkomende Markten zijn op dit moment niet erg populair bij Amerikaanse beleggers. Maar zij lijken alweer een nieuwe favoriet gevonden te hebben en dat is Europa. Amerikaanse aankopen van Europese aandelen heeft de laatste weken een niveau bereikt, dat doet denken aan 1999, het jaar dat de euro geïntroduceerd werd.
Vooral aandelen van bedrijven in landen in de periferie zijn populair, evenals die van Britse bedrijven. Die groeiende belangstelling van Amerikaanse zijde verklaart de recente successen van de Europese financiële markten, terwijl er meer dan voldoende reden is voor grote zorgen. Daarbij valt te denken aan de dreiging van deflatie en besmettingsgevaar door de aanhoudende onrust in een aantal Opkomende Landen.
Figuur 1 Amerikaanse belangstelling voor Europese aandelen
Aftocht beleggers
De Amerikanen verlieten Europa en masse in 2008 in de chaotische dagen die volgden op de val van Lehman Brothers en hetzelfde gebeurde nog eens in 2010. Toen werd duidelijk, dat Europa weg zou zinken in een diepe schuldencrisis. Maar aan alles komt een einde en nu is de ommekeer daar. Uit gegevens van Baclays Bank is die ommekeer sinds november 2013 een feit. Toen hadden Amerikaanse aankopen een niveau bereikt van 0,75% van de totale marktkapitalisatie van de Europese markt. Een degelijk niveau was niet meer gezien sinds de hoogtijdagen voor beleggers in 1996.
Er worden trouwens niet alleen aandelen gekocht, maar ook Europese beleggingsfondsen staan erg in de belangstelling. Volgens datacollector EPFR is er in 2013 een bedrag van $ 25,5 miljard Europese fondsen ingestroomd. Dat is aanmerkelijk meer dan de $ 18,5 miljard, die bestemd was voor Japanse fondsen. Die waren tot voor kort absoluut favoriet bij de Amerikanen.
Verklaring
Er is uiteraard meer dan een verklaring voor dat hernieuwde enthousiasme voor Europese aandelen. Europese waren wel heel erg onderwogen in Amerikaanse beleggingsportefeuilles. Er is dus zeker sprake van een natuurlijke correctie. Daar komt nog bij, dat Europese aandelen aantrekkelijker geprijsd zijn, dan Amerikaanse. Er is in Europa nu meer te winnen voor beleggers dan in de VS. De FTSE Eurofirst was na de troebelen in de Emerging Markets 12% lager dan aan het begin van 2013. De S&P 500 daarentegen was nog steeds 23% hoger.
De belangrijkste verklaring is wel, dat de Amerikanen geloven in het Europese herstelverhaal. Ze zijn er voor het moment van overtuigd, dat het momentum voor het herstel is aangebroken. Daarom kiezen ze ook massaal voor aandelen uit de periferie. Daar zal het herstel het sterkst zijn, evenals in het Verenigd Koninkrijk. Dat verklaart tegelijkertijd waarom de belangstelling voor Duitsland gematigd is. Daar is het nooit crisis geweest en kan er ook geen fel herstel plaatsvinden. Beleggers kiezen voor Duitsland uit een oogpunt van veiligheid en zekerheid. Ze kiezen voor Ierland of Spanje voor de outperformance.
Figuur 2 Outperformance in de periferie
Het vertrouwen van de Amerikanen in Europa is geleidelijk teruggekeerd door de bezweringen van Mario Draghi, president van de ECB. In juli 2012 verklaarde hij plechtig en publiekelijk, dat hij alles zou doen wat in zijn vermogen lag om de euro te redden. Daar komt nog bij, dat de Amerikanen geloven in deflatie in Europa. Dat zal de ECB dwingen een eigen programma monetaire verruiming te starten. Als dat gebeurt, dan zullen Europese aandelenkoersen naar Amerikaans voorbeeld fors gaan stijgen.
Zorg
Alle Amerikaans optimisme ten spijt zijn er echter nog voldoende redenen voor zorg. De groei in Europa is en blijft voorlopig te laag. Het schuldenprobleem is voorlopig van de voorgrond verdreven, maar is daarmee niet voorgoed van de baan. Het schuldenspook kan zomaar terug keren. Het wel zeer lage niveau van inflatie (0,7%) belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. Er zal komende jaren weinig economische dynamiek te bespeuren zijn.
Figuur 3 Spook van de deflatie verhindert economisch herstel
Dat neemt allemaal niet weg, dat Europa blij mag zijn met deze Amerikaanse invasie. Het kan het begin zijn van mooiere en betere jaren, niet alleen voor beleggers.
Cor Wijtvliet
Vragen en opmerkingen kunt u richten aan [email protected]