Banencijfer VS valt tegen: 74.000 nieuwe banen

Waren beleggers afgelopen woensdag nog positief verrast door een sterk voorlopig banencijfer van loonstrookjesverwerker ADP, vandaag kwam de koude douche. Zo werden er volgens het Bureau of Labor Statistics slechts 74.000 nieuwe banen toegevoegd in de maand december, veel minder dan de verwachting van 197.000. Sinds december 2009 is het verschil tussen het aantal verwachte en het aantal gerealiseerde banen niet meer zo groot geweest als nu, zo merkt Zero Hedge op.

Werkloosheid daalt ondanks slecht banencijfer

Ondanks een uitermate teleurstellend banencijfer zakte de werkloosheid van 7% in november naar slechts 6,7% in december. De verklaring: het aantal werkloze Amerikanen dat niet meer actief op zoek is naar een baan steeg met 917.000 personen naar een nieuw record van 91,8 miljoen. Dat zijn allemaal Amerikanen die niet worden meegerekend in de berekening van het werkloosheidspercentage. Nu snapt u waarom het werkloosheidspercentage kan dalen bij zowel goede als slechte banencijfers!

Participatiegraad

Om de stand van de arbeidsmarkt te beoordelen kunt u beter kijken naar de participatiegraad. In dit cijfer worden namelijk ook de meer dan 90 miljoen Amerikanen meegenomen die buiten de berekening van het werkloosheidspercentage vallen. U ziet dat de participatiegraad al sinds 2008 vrijwel onafgebroken daalt en dat er nog geen einde in zicht is. Sterker nog, met het nieuwste cijfer van 62,8% in december bereikt de participatiegraad het laagste niveau sinds 1978!

Slechts banencijfer brengt participatiegraad naar nieuw dieptepunt

Slechts banencijfer brengt participatiegraad naar nieuw dieptepunt (Grafiek via Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo