Volgens vermogensbeheerder Bill Gross kun je vandaag de dag je geld beter in tastbare zaken stoppen dan in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. “Ik houd niet van obligaties en ik houd niet van de meeste aandelen. Tastbare bezittingen als grond, goud en fabrieken die tegen een lage prijs worden aangeboden zijn op dit moment het meest interessant”, zo schrijft hij woensdag in zijn nieuwste column.
Door de extreem lage rente stijgen de prijzen van beleggingen als aandelen en obligaties, maar daalt het rendement van spaartegoeden en pensioengeld. Dat brengt op termijn grote problemen met zich mee voor spaarders, banken, pensioenfondsen en verzekeraars, zo concludeert de vermogensbeheerder die $1,5 miljard beheert voor het Janus Global Unconstrained Bond Fund.
Staatsobligaties zijn risicovol
De rente op staatsobligaties staat op een historisch laag niveau, maar volgens Bill Gross wil dat niet zeggen dat obligaties daarmee veilig zijn. “De obligatiekoersen zijn nu zo hoog dat een kleine stijging van de rente een grote waardedaling tot gevolg heeft. Het is te risicovol en daarom staan staatsobligaties niet op mijn wensenlijstje.”
Bill Gross zet ook zijn vraagtekens bij het monetaire beleid van centrale banken.
“De belofte van centrale banken om op een dag de stimuleringsprogramma’s terug te draaien en staatsobligaties te verkopen zijn niets meer dan dat, beloftes die ze nooit na kunnen komen. Centrale banken lijken geen oog te hebben voor de donkere kant van extreem lage rente. Als ze hier te lang aan vasthouden, dan wordt de reële economie daardoor geraakt. Verwachte opbrengsten zullen uitblijven en investeringen zullen afnemen.”
Piramidespel
Volgens Bill Gross moet de economie in de Verenigde Staten met 4 tot 5 procent groeien, heeft de Eurozone een groei van 3 tot 4 procent per jaar nodig en de Japanse economie een groei van 2 tot 3 procent. Zonder deze groei kunnen we de rentelasten niet betalen en verandert de kredietgebaseerde economie in een piramidespel, aldus de vermogensbeheerder. “En een piramidespel zal uiteindelijk als een kaartenhuis in elkaar storten.”
De woorden van Bill Gross zijn veelzeggend, zeker als je bedenkt dat hij jaren gewerkt heeft voor Pimco, het grootste obligatiefonds ter wereld. Door het beleid van centrale banken is de rente kunstmatig laag geworden en geeft deze geen correcte weerspiegeling meer van het werkelijke risico.
Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold