Bron: belegger.nl
Cash is dood, lang leve de aandelenmarkt! Cash is trash, zei Ray Dalio, de oprichter van ‘s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, in een interview tijdens het World Economic Forum in Davos afgelopen dinsdag.
Hoewel Bridgewater sinds zijn oprichting is uitgegroeid tot een fonds met 160 miljard dollar onder beheer, heeft Dalio het in het verleden niet altijd bij het rechte eind gehad, schrijft MarketWatch.
Zo stelde hij op Davos 2018 nog dat het ‘dom’ was om in cash te zitten als de beurzen maar door stijgen. Kort daarna volgde een grote uitverkoop op de beurzen vanwege het oplopen van de handelsspanningen tussen de VS en China.
60% aandelen
Deze keer raadt Dalio, die zo’n 18,7 miljard dollar waard is volgens Forbes, beleggers aan om een gediversificeerde portefeuille aan te houden.
Dalio zei niets over de samenstelling, maar dergelijke portefeuilles bestaan meestal voor 60% uit aandelen en houden de rest in vastrentende waardes zoals staatsobligaties.
Gedeeld optimisme
Dalio is niet de enige grote belegger die zo optimistisch gestemd is over de aandelenmarkt. Vorige week vertelde David Tepper, een prominente hedgefondsbeheerder die bekend is van een aantal correcte marktvoorspellingen, aan CNBC dat hij blijft inzetten op stijging van de markt:“Geweldig om op een rijdende trein te zitten.”
Ook fondsbeheerders zien de toekomst rooskleurig in. Zo bleek volgens Marketwatch uit een maandelijks onderzoek van Bank of America dat fondsbeheerders sinds 2013 niet meer zo weinig cash hebben gehad: voor de derde maand op rij slecht 4,2%.
De fondsposities in wereldwijde aandelen stegen met 1 procentpunt tot 32%, de hoogste stand in 17 maanden. De posities in grondstoffen stegen met 4 procentpunten tot 10%, wat het hoogste niveau is sinds maart 2012.
Bullish, maar niet euforisch
De inflatieverwachtingen onder fondsbeheerders stegen met 14 procentpunten tot 56%, wat het hoogste niveau is sinds november 2018. De wereldwijde bedrijfswinstverwachtingen stegen ook met 14 procentpunten. Verder zei 53% van de fondsmanagers dat de Amerikaanse dollar overgewaardeerd is, wat het op een na hoogste percentage is sinds 2002.
Bank of America ondervroeg 249 fondsmanagers met in totaal 739 miljard dollar onder beheer. Beleggers zijn bullish maar niet euforisch, concludeerde Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrategie bij de bank.