‘Centrale banken moeten streven naar hogere inflatie’

Centrale banken wereldwijd moeten hun handen ineenslaan om hun inflatiedoelstelling te verhogen. Daarvoor pleit Adam Posen, die als beleidsmaker actief was bij de Bank of England. De voormalig centraal bankier zei bij een bijeenkomst van de ECB dat een doelstelling van 2% inflatie niet voldoende is.

“De 2% doelstelling, waar ik veertig jaar geleden voor pleitte, is niet meer bruikbaar. Geen enkele centrale bank kan het alleen doen. De hardnekkig lage inflatie, het gevaar van een ondergrens en het probleem met de geloofwaardigheid dat het doel niet bereikt wordt betekent dat we een ambitieuzer doel moeten stellen.”

Streven naar meer inflatie

De inflatie waar centrale banken naar kijken is al jaren hardnekkig laag, ondanks alle monetaire stimulering. Centrale banken worstelen met dit vraagstuk, omdat hun beleid niet het gewenste resultaat oplevert. Ook opvallend is dat de werkloosheid in veel Westerse landen laag is, maar dat de lonen ondertussen amper stijgen.

Een krappe arbeidsmarkt betekent volgens het handboek van centrale banken dat de lonen stijgen, wat op termijn ook effect moet hebben op de prijzen. Maar de cijfers wijzen uit dat de lonen al heel lang achterblijven, waardoor ook de koopkracht onder druk staat.

Meer stimulering?

Posen noemde geen concreet getal voor de inflatie die centrale banken zouden moeten nastreven. Het is een vraagstuk waar verschillende centrale banken zich over buigen, maar waar de meningen over verschillen. Bij de Federal Reserve gaan er al stemmen op om een hogere inflatie toe te staan, terwijl ECB-president Draghi vooralsnog geen reden ziet om de inflatiedoelstelling aan te passen.

De Amerikaanse centrale bank zou de rente kunnen verlagen om de inflatie aan te jagen, maar het is de vraag of de centrale bank daarmee dichter bij haar doelstelling komt. Het grootste probleem is dat het monetaire beleid juist meer ongelijkheid heeft veroorzaakt, waardoor de koopkracht van een grote groep mensen achterblijft.

Het is dan ook geen toeval dat er ook steeds meer naar overheden wordt gekeken om de koopkracht van de bevolking te versterken. Met fiscale stimulering komt er meer geld in de handen van de bevolking, waardoor de prijzen sneller zullen stijgen. Toch is het ook een gevaarlijk experiment, omdat centrale banken de controle over de inflatie kunnen verliezen. Centrale banken moeten dus uitermate voorzichtig zijn met wat ze wensen.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *