China en EU zetten handtekening onder miljoenendeals

China en de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over verschillende investeringen met een totale omvang van $270 miljoen, zo schrijft de Brics Post. De miljoenendeals werden gesloten in de stad Chengdu in het zuidwesten van China, waar een speciale markt was geopend voor investeerders.

De drie grootste projecten hebben een totale waarde van $190 miljoen en hebben betrekking op de financiering van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, de bouw van een Chinese fabriek waar men motoren voor BMW’s gaat bouwen en investeringen in tankstations van Shell. Daarnaast werden er nog drie grote projecten ondertekend met een totale waarde van $80 miljoen.

Investeringen tussen China en de EU

De toename van de investeringen tussen China en de EU zijn het logische gevolg van een nauwere samenwerking tussen beide handelsblokken. De handel tussen China en de EU is sinds 2003 verdubbeld naar een totale omvang van omgerekend meer dan $1,3 miljard per dag. Om de handel verder te stimuleren hebben de Chinese centrale bank en de ECB onlangs nog een valutaswap ondertekend, waardoor bedrijven uit beide handelsblokken makkelijker kunnen handelen met Chinese yuan en euro’s.

De Brics Post schrijft dat de Europese Commissie later deze maand in Luxemburg nog zal onderhandelen over een ‘investeringsovereenkomst’ met China. Die overeenkomst zou de weg vrij maken voor een vrijhandelsovereenkomst tussen China en de Europese Unie, de twee grootste handelsblokken in de wereld.

China en de EU ondertekenen $270 miljoen aan investeringen

China en de EU ondertekenen $270 miljoen aan investeringen