China sluit deals voor olie en goud met Venezuela

De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Venezuela een aantal handelsovereenkomsten gesloten voor de levering van olie, goud en andere grondstoffen. Dat schrijft Russia Today. In totaal werden er 38 overeenkomsten gesloten die betrekking hebben op de landbouw, mijnbouw en olie-industrie van het Zuid-Amerikaanse land. Ook investeert China in sociale en culturele projecten in Venezuela.

China verstrekt $4 miljard aan Venezuela in ruil voor olie en olieproducten. Daarnaast wijst China $691 miljoen toe voor de exploratie van nieuwe goud en koper reserves. China en Venezuela zullen ook samen werken aan de bouw van een derde satelliet.

China vergroot invloed in Zuid-Amerika

China haalt wereldwijd handelsbanden aan, vooral met landen die over olie, goud en andere waardevolle grondstoffen beschikken. Wereldwijd investeren de Chinezen in nieuwe grondstofprojecten, waarmee het land haar energievoorziening en economische behoefte aan grondstoffen veiligstelt. In ruil voor de grondstoffen verstrekt China leningen en bouwt ze aan de infrastructuur van haar handelspartners.

Xi Jinping was vorige week in Brazilië voor de jaarlijkse bijeenkomst van de BRICS-landen. Daarna reisde hij door naar Argentinië, waar hij onder andere leningen verstrekte en een valutaswap ondertekende. Argentinië heeft moeite om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt, sinds het in 2001 in gebreke bleef met het betalen van haar schulden aan het buitenland.

De Chinese leider brengt ook een staatsbezoek aan Cuba, ook een voormalig communistisch land dat al decennia lang goede banden heeft met China. Ook met dit land wil China de handelsbetrekkingen verbeteren.

De handel tussen China en Latijns-Amerika is de afgelopen jaren snel gegroeid en bereikte in 2013 een record van $261,6 miljard. China is inmiddels de tweede grootste handelspartner van zowel Argentinië als Cuba en de grootste handelspartner van Brazilië. In 1990 stond China nog op de 17e plaats van landen waar Latijns-Amerika de meeste handelsbetrekkingen mee had.

China is na de VS de grootste afzetmarkt voor olie uit Venezuela.

Chinese premier Jinping ontmoet zijn Venezolaanse collega Maduro

Chinese premier Jinping ontmoet zijn Venezolaanse collega Maduro

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo