China staat op het punt de Verenigde Staten te passeren als grootste economie van de wereld. Gecorrigeerd voor koopkracht zal China nog dit jaar de koppositie overnemen van de VS, een historische gebeurtenis die vooral symbolische waarde heeft. In 2011 was de Chinese economie nog ongeveer 87% van de Amerikaanse, wanneer de cijfers gecorrigeerd werden voor de koopkrachtpariteit. Met deze correctie wordt er niet alleen naar nominale waardes gekeken, maar ook naar de prijsverschillen van goederen tussen landen.
Natuurlijk blijft het moeilijk om de omvang van een economie in cijfers uit te drukken. Ook de correctie voor koopkrachtpariteit kent zo haar beperkingen, aldus JP Morgan analist David Hensley. Hij zegt er het volgende over tegenover Bloomberg: “Deze meetmethode gaat ervan uit dat prijzen van alle goederen in alle landen hetzelfde zijn, wat in de praktijk niet het geval hoeft te zijn. Ook wordt het belang van grondstoffen, waar met name opkomende economieën als China, India, Brazilië en Rusland over beschikken, overschat”.
China wil niet de grootste zijn
Volgens de Financial Times wil China helemaal niet de grootste economie van de wereld zijn. Het land zou er alles aan gedaan hebben om de publicatie van deze cijfers tegen te houden, omdat een nummer één positie als grootste economie van de wereld verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Die internationale verantwoordelijkheid wil het land liever niet hebben. De Chinese media, die nog altijd onder streng toezicht staan van de regering, brengt dit nieuws dan ook niet naar buiten.
Sinds 1872 zijn de Verenigde Staten al de grootste economie van de wereld, maar in de laatste drie decennia heeft China met een succesvol export-gedreven groeimodel grote vooruitgang geboekt. “Per hoofd van de bevolking is China nog steeds een zeer arm land en daarom wil het land niet dat er veel van haar gevraagd wordt op het internationale podium… in elk geval nu nog niet”, zo verklaarde een adviseur van de Chinese regering tegenover de Financial Times. Hoewel China misschien dit jaar al de grootste economie van de wereld wordt leven de meeste Chinezen nog steeds in relatieve armoede.
De opmars van China is niet te stuiten (Bron: The Economist)