Dat het er af en toe ruig aan toe kan gaan op de internationale aandelenmarkten, dat weten we sinds het begin van de nieuwe maand oktober weer. Minder bekend is waarschijnlijk dat er al heel 2018 een ijzig klimaat heerst. In 2017 ging de zogeheten CSI-index, waarin de belangrijkste bedrijven van het Chinese vasteland zijn opgenomen, nog met 22% omhoog. In 2018 is deze winst geheel verdampt en dat is vooral te wijten aan de steeds feller wordende handelsoorlog tussen China en de VS.
De daling komt vooral voor de buitenlandse investeerder op een vervelend moment. De MSCI had juist 200 Chinese A-shares opgenomen in zijn breed gevolgde Emerging Market benchmark. Vooral aandelen van Chinese bedrijven met belangen in de VS hebben zwaar te lijden onder de huidige omstandigheden. Dat is niet de enige zorg voor de belegger. Die begint zich steeds nadrukkelijker af te vragen of de Chinese consument wel blijft spenderen. Deze zorg is niet onterecht. Citigroup weet te melden dat autoverkopen in september met maar liefst 25% zijn gedaald. De strategen van die bank zijn bang dat dit feit slechts een begin is van meer ellende. Ze verwachten dat de komende kwartalen zal blijken dat internationale supply chains zich aan het verleggen zijn ten koste van China.
Meer Chinese aandelen in de MSCI
Overigens wil de huidige malaise niet zeggen dat de MSCI zijn plannen om meer A-shares in zijn EM Index op te nemen staakt. Die gaan gewoon door. MSCI verwacht dat er in 2020 434 A-shares in zijn index zullen zijn opgenomen. Dat moet dan $66 miljard extra aantrekken uit de hoek van zowel actieve als passieve fondsen. Beleggers maken zich dan ook minder zorgen om de huidige zwakte op de Chinese aandelenbeurzen als wel om het gebrek aan corporate governance bij de opgenomen Chinese bedrijven.
Je hebt slachtoffers en grote slachtoffers. Op de Chinese aandelenmarkten heeft vooral de technologiesector het heel erg moeilijk. Beleggers stemmen bij bosjes met hun voeten. Dat heeft minder te maken met de bredere omgeving, zoals in de VS, maar vooral met de fundamentals. Tech is in China een bijna wijds begrip en daarmee veel minder high-tech of vernieuwend dan in de VS en Europa. Zeker buitenlandse beleggers kijken hier kritischer naar, juist in onzekere tijden. Die kritische beschouwingen leveren ook op dat waarderingen heel hoog zijn in China. Bedrijven als Tencent en Alibaba hebben grote verliezen moeten incasseren in 2018, waar de koers-winstverhouding nog steeds tussen 27 en de 30 slingert . Tencent en Alibaba maken echter nog steeds winst. Die winst ontbreekt bij de meeste IPO’s van dit jaar. Hoe moet je dan de hoge waarderingen rechtvaardigen, zo vraagt de kritische belegger zich af.
Chinese aandelenmarkt ging dit jaar flink naar beneden
Aandelenbubbel?
Het doet allemaal wel heel erg denken aan de internetbubbel aan het begin van deze eeuw. Ook nu stroomt het geld in brede stromen toe bij de 30 Tech IPO’s van dit jaar, maar die beginnen nu op te drogen. Veel voornamelijk Chinese beleggers hebben slechte herinneringen aan hun avonturen met staatsbedrijven en worden voorzichtig. Hetzelfde geldt ook voor de buitenlandse belegger. De stieren onder de beleggers denken dat de markt voorzichtiger en selectiever aan het worden is. Ze kijken daarbij dan vooral naar het gedrag van beleggers met heel diepe zakken, zoals Sequia en Softbank, maar ook Tencent en Alibaba.
Dat lijkt echter toch geen juiste redenering. Zo heeft een bedrijf als Bytedance een waardering van $75 miljard. Dit bedrijf legt zich toe op het aanbieden van content in de vorm van korte video’s en newsfeeds. Het is uiterst populair bij de afnemer, zo populair dat het grote Tencent dit strijdperk verliet. Bytedance is echter onder het vergrootglas van de Chinese overheid terecht gekomen en dat belooft weinig goeds.
Die Chinese overheid kijkt trouwens ook steeds kritischer naar andere techbedrijven die games, betalingsverkeer of video’s aanbieden. Dat moet wel ten koste van het enthousiasme van beleggers en dat is al te zien. Alle genoemde 30 IPO’s noteren nu onder de introductieprijs en sommige bedrijven zien af van hun beursgang of stellen die in ieder geval uit totdat er meer duidelijkheid komt over de houding van de Chinese overheid, de handelsoorlog en het klimaat op de beurs! Kortom, het blijft voorlopig winteren op de Chinese aandelenbeurzen!
Cor Wijtvliet
Deze bijdrage is afkomstig van www.corwijtvliet.nl
Tot slot:
- Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: [email protected]
- Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet
- Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl
- Of bezoek www.Beurshalte.nl
- Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!
Vindt u deze columns van Cor Wijtvliet interessant, dan kunt voor €25 per jaar donateur worden van het CorWijtvlietJournaal. Ook kunt u een geheel vrijwillige bijdrage overmaken naar NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research.
Donateurs krijgen niet alleen zonder vertraging het CorWijtvlietJournaal in hun mailbox, maar kunnen ook rekenen op een wekelijkse extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips van Cor Wijtvliet. Neem voor meer informatie contact op met Cor Wijtvliet via het hierboven genoemde mailadres.