Bron: RTL Nieuws
De economie van de meeste landen in de wereld krimpt door de coronacrisis, maar China groeide juist in 2020: met 2,3 procent.
Terwijl de coronacrisis er voor de meeste landen in hakt, weet China juist te groeien. In het vierde kwartaal was de economie 6,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Chinese statistiekbureau.
Over heel 2020 kwam er een plus van 2,3 procent uit rollen. Dat is beter dan de toename van iets meer dan 2 procent waar economen op hadden gerekend.
Beter dan Nederland
China is hiermee het enige grote land in de wereld waarvan de economie in het door corona bepaalde jaar niet krimpt. Als je inzoomt, dan was er alleen in het eerste kwartaal van vorig jaar sprake van krimp.
Ter vergelijking: de Nederlandse economie was in het derde kwartaal 2,5 procent kleiner dan een jaar eerder en ook in het tweede kwartaal was er een krimp. Cijfers over het vierde kwartaal voor de Nederlandse economie moeten nog worden gepubliceerd.
Ook in de eurozone was er in het derde kwartaal sprake van krimp, die was met 4,4 procent nog groter dan in Nederland.
Trump en corona
China was zeker niet immuun voor negatieve ontwikkelingen in de wereld.
De handelsbelemmeringen die de Amerikaanse president Trump heeft opgelegd hebben China wel geraakt, maar uiteindelijk was het effect van corona op de Chinese economie veel groter, aldus Raphie Hayat, senior econoom bij Rabobank die China volgt.
Profijt van thuiswerken
Toch had China zijn economie eerder op de rit dan de VS, doordat het land het coronavirus eerder onder controle kreeg, voegt Arjen van Dijkhuizen, senior econoom bij ABN Amro daaraan toe.
China wist onder andere meer producten te verkopen die samenhangen met het coronavirus, zoals mondkapjes en computerproducten, zegt hij. Zo profiteerde het land van het toegenomen thuiswerken in Europa en de VS.
Somberder
Ondanks dat de groei in China op het eerste gezicht meevalt, zijn er wel wat kanttekeningen te maken, zegt Hayat. Zo vindt hij de groei in het vierde kwartaal in vergelijking met een kwartaal ervoor tegenvallen. Dat kwam doordat Chinese consumenten minder kochten dan gedacht.
Dat kan ervoor zorgen dat in 2021 de groei kan teleurstellen, denkt hij. “Chinese consumenten zijn nog wat huiverig doordat er recent weer een uitbraak was van het coronavirus in China. Als corona zich weer verspreidt, dan gaat China direct weer in een lockdown”, waarschuwt hij.
Beren op de weg
Voor 2021 zijn er dus nog wat beren op de weg voor de Chinese economie, denkt Hayat. Zo zijn ook er nog altijd handelsspanningen tussen China en de VS.
Nog een punt van zorg is volgens hem dat heel wat bedrijven met veel schulden kampen. “Sommige beginnen om te vallen, vroeger kon je ervan uitgaan dat de Chinese overheid staatsbedrijven zou redden, maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn en dat zorgt voor extra risico.”
Blijft afhankelijk van export
De tegenvallende consumptie in China zorgt er ook voor dat het doel van de Chinese overheid om de economie meer op consumptie in eigen land te laten draaien niet is gelukt. Van oudsher wordt de economie vooral door de export gedragen en de overheid wil de economie minder afhankelijk van het buitenland maken.
Ondanks alles zal in 2021 de economie waarschijnlijk weer fors gaan groeien, met misschien wel zo’n 8 procent, denkt Van Dijkhuizen. Dat komt mede doordat er in het eerste kwartaal van vorig jaar nog een krimp was. Als je daarmee vergelijkt, dan kom je al snel veel hoger uit. Daardoor zal China ook sneller de VS als grootste economie van de wereld kunnen inhalen, verwacht hij.