Jeremy Grantham van het wereldwijde beleggingsfonds GMO heeft een overzichtje gemaakt van de zes grootste bubbels in de recente geschiedenis. De volgende zes grafieken laten zes bubbels zien in Amerikaanse aandelen en vastgoed en in Japanse aandelen en commercieel vastgoed. Langs de verticale as zie je de standaardafwijking van het lange termijn gemiddelde. Hoe hoger de standaardafwijking, hoe extremer de opwaartse beweging was in een historisch perspectief.
De omvang van deze economische bubbels (wie zoekt vindt er nog veel meer) zijn moeilijk met statistiek te verklaren. De bubbels in aanloop naar de beurscrashes van 1929 en 2008 bereikten een hoogtepunt van 3,5 standaarddeviaties, een situatie die statistisch gezien slechts eens in de 5.000 jaar zou mogen voorkomen! Was het puur toeval dat er in dit geval maar tachtig jaar tussen die twee mega bubbels zaten? Of is er meer aan de hand? De bubbel van de Amerikaanse huizenmarkt was er namelijk ook één van de buitencategorie met een standaarddeviatie van om en nabij de 3,5…
Al in april 2007 waarschuwde het beleggingsfonds GMO in haar kwartaalbericht voor de eerste wereldwijde bubbel aller tijden. “Van Indiaas antiek tot Chinese moderne kunst, van grond in Panama tot in Mayfair, van bosgebied tot infrastructuur en van junk bonds tot grote technologiebedrijven. Het is bubbel tijd.”
De zes grootste bubbels uit de recente geschiedenis (Bron: GMO, via Zero Hedge)