De zon begint weer te schijnen voor Spanje

spaanse-vlag

Na twee jaar pure ellende lijkt Spanje eindelijk op de weg terug. De bankensector lijkt weer gezond en de vraag naar Spaans schatkistpapier laat weer een gezonde groei zien. Spanje kan weer tegen normale tarieven terecht op de kapitaalmarkt. Dat wil natuurlijk weer niet zeggen, dat het land boven Jan is. Er is nog een lange weg af te leggen.

Natuurlijk is het prettig, dat beleggers weer vertrouwen in het land hebben en dat de tienjaars rente weer tot een niveau is gedaald op of onder 3%. Het is zeer zeker een zegen, dat het land dit jaar een groei zal laten zien van meer dan 1% en in 2015 waarschijnlijk op 2% zal uitkomen. Hiermee zal Spanje waarschijnlijk een outperformer worden binnen de eurozone. Een aantrekkende groei is natuurlijk een absoluut vereiste voor het herstel van de werkgelegenheid!

beurs-spanje

Veel van het Spaanse succes komt op naam van de exportsector. Die liet in 2013 een groei zien van meer dan 5% en liet daarmee zelfs kampioen Duitsland achter zich. Dankzij de combinatie van snelle exportgroei en dalende importen kon het handelstekort van het land met bijna de helft teruglopen. Het succes van de export is vooral gebouwd op een gezonde groei van de productiviteit. Die was echter voor een niet gering deel te danken aan massaontslagen. Vooral dalende kosten en een zeer lage inflatie bepalen het competitief vermogen van Spaanse bedrijven in Europees verband. De extreem lage inflatie heeft als positief effect, dat de daling van de koopkracht bepekt blijft. Dat is goed voor het economisch sentiment in het land en zeker voor het consumentenvertrouwen.

vrachtschip-spanje

Ondanks deze ‘jubel’ verhalen is het herstel verre van een uitgemaakte zaak. Veel zal afhangen van de investeringsbereidheid in de komende maanden en kwartalen. Het niveau van investeringen ligt nog ver onder dat van de pré crisisjaren. Het niveau moet omhoog, maar er moet tegelijkertijd voor gewaakt worden, dat deze investeringen neerslaan in slechts enkele sectoren. In de jaren voor 2008 profiteerden vooral de bouw en de vastgoedsector. Daar ziet het trouwens op dit moment niet naar uit.

De grote uitdaging voor Spanje is, zoals in zoveel landen, de werkgelegenheid. Ruim 25% van de beroepsbevolking zit zonder werk. De jeugdwerkloosheid is met meer dan 50% veel en veel te hoog. Ondanks het herstel zijn er weinig voortekenen die doen vermoeden dat daar binnenkort echt verandering in gaat komen. Het overheidsbeleid is daarvoor teveel gericht op de langere termijn. De flexibiliteit van de werknemer moet omhoog en zijn loon flexibel omlaag! Er zijn nu maatregelen voor de korte termijn nodig. Gebeurt dat niet, dat kan Spanje op termijn daar een hoge rekening voor betalen in de vorm van een verloren generatie. Deeltijdbanen en meer stages kunnen snel enig soelaas bieden!

protest-menigte-spanje-madrid

En dan is er nog altijd de torenhoge Spaanse schuld. Die bedraagt 100% van het Bruto Binnenlands Product. Tot nu toe heeft de overheid geprobeerd die schuld te beteugelen door te snijden in publieke voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg. Dat heeft niet veel opgeleverd. Misschien is het beter om eens aan het pensioenstelsel te gaan sleutelen, bijvoorbeeld naar de manier waarop er in Spaans pensioenland geïndexeerd wordt! En misschien is het heilzamer geprotegeerde sectoren van de binnenlandse economie open te stellen voor concurrentie. Dat zou de groei van de economie kunnen bevorderen.

Er moet nog een hele waslijst. Maar zal het ook gebeuren? Europese politici hebben snel de neiging om gemakzuchtig achterover te leunen, als er eenmaal een succesje geboekt is.

Cor Wijtvliet,

Helga Jung, the Spanish revival. Project-syndicate Jube 3, 2014

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “De zon begint weer te schijnen voor Spanje

  • Na jarenlang extreem bezuinigen zijn we blijkbaar op en niveau aangekomen dat het niet veel slechter kan. Door extreme loonoffers hebben bepaalde bedrijven de stap genomen om in Spanje te investeren en door dezelfde loonoffers zijn de mensen niet meer in staat om veel te kopen maw de import (energie en goederen) zakt. Hoera…..de handelsbalans is not steeds negatief maar al iets minder.
    Mijn betoog is dat een duurzame groei blijkbaar enkel nog maar verwezenlijkt kan worden door afbraak van ons welvaartsniveau. Dit heeft echter tot gevolg dat we minder consumeren en dat zien we door heel EU (en de rest van de westerse wereld). In geldhoeveelheid valt eea nog niet zo op maar in productie eenheden des te meer getuige de vele winkels die moeten sluiten. Punt is dat als we minder kopen er ook minder productie nodig is. Blijkbaar is er nu een wedloop naar beneden tusen de verschillende EU landen om het beetje productie binnen de landsgrenzen te krijgen/behouden. Spanje heeft extreme inspanningen gedaan om de kosten (lees de koopkracht vd Spanjaard) naar beneden te halen en ziedaar er komt wat extra productie binnen. Echter….deze productie gaat ten koste van een ander land in de EU en mi is dat geen oplossing van de huidige malaise waarin we zitten.
    We verschuiven productie van het ene naar het andere land en roepen HOERA.

    Beantwoorden
  • Ik kan jou volledig volgen hoogie.Het is gewoon een feit dat groeicijfers ten koste gaan van de welvaart.Ik denk dat bijna ieder land in de Euro zone met meer kansarmen/armen rekening moet houden.Daartegenover zitten de vermogens van de rijken in stijgende lijn.Dat is idd een gegeven om fier en positief op te reageren 🙁

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *