DRAAIEN CENTRALE BANKEN DE GELDKRAAN WEER OPEN?

Bron: Frank Knopers

De uitbraak van het coronavirus brengt beleggers in verwarring. Ondanks alle berichten over de negatieve impact op de economie blijven de aandelenkoersen stijgen. Tegelijkertijd zien we een vlucht naar veilige havens, want de rente op staatsleningen daalt en de goudprijs schiet omhoog. De aandelenmarkt suggereert dat het allemaal goed gaat, terwijl de rally in staatsobligaties en edelmetaal het tegenovergestelde doet vermoeden. Ook de prijsdaling van olie en koper suggereert dat de economische groei afzwakt. Bij groeiende economie zou je immers een stijging van de olieprijs en koperprijs mogen verwachten.

Hoe kunnen we deze tegenstrijdige signalen met elkaar rijmen? Als de aandelenmarkt en de obligatiemarkt tegengestelde signalen afgeven, dan is het meestal de obligatiemarkt die gelijk krijgt. Dit kan ook verklaren waarom de goudprijs de laatste dagen zo snel oploopt. Een mogelijke verklaring voor deze ‘everything bubble’ is dat beleggers zich meer zorgen maken over iets anders, namelijk over de waarde van het geld.

BELEGGERS VERWACHTEN MEER STIMULERING?

De rente staat momenteel bijna op een historisch dieptepunt en er zijn geen aanwijzingen dat deze op korte termijn weer zal stijgen. Integendeel, de markt houdt voor dit jaar al rekening met nieuwe renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank. Ook andere centrale banken hebben al aangegeven dat ze bereid zijn meer te stimuleren. Zowel de Federal Reserve als de ECB verkennen op dit moment nieuwe mogelijkheden om de economie te stimuleren. Een agressiever opkoopprogramma en de introductie van een renteplafond voor staatsleningen zijn nieuwe instrumenten die centrale banken bespreken. Ook zijn er plannen om de inflatiedoelstelling te versoepelen, wat betekent dat de inflatie tijdelijk boven de gewenste limiet van 2% mag komen.

Het vooruitzicht dat centrale banken opnieuw zullen ingrijpen om de economie te ondersteunen geeft een perverse prikkel aan de markt. Alles wat centrale banken in de toekomst kunnen opkopen om het financiële systeem te redden wordt een interessante belegging. Als vermogensbeheerder kun je hiervan profiteren door je beleggingsbeleid af te stemmen op wat centrale banken gaan doen. Dat gebeurde ook tijdens de Europese schuldencrisis, toen beleggingsfondsen na de ‘Whatever it takes’ toespraak van Draghi massaal staatsobligaties kochten.

Het is zo goed als zeker dat centrale banken in een volgende crisis opnieuw hun balanscapaciteit zullen gebruiken om de markt te kalmeren. Als ze nu al staatsobligaties en bedrijfsleningen opkopen, dan kunnen ze dat ook doen met aandelen. Sterker nog, de Japanse centrale bank doet dit al een paar jaar en heeft al een aanzienlijk deel van alle Japanse aandelen in bezit. Ook de Zwitserse centrale bank heeft al een aandelenportefeuille opgebouwd met geld dat ze uit het niets kan creëren. Met dit vooruitzicht is het beter om je vermogen om te zetten naar aandelen, vastgoed of edelmetalen. Zo lang het maar geen cash is…

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *