ECB houdt rente op 0,25%

De ECB heeft de rente ongewijzigd gelaten op 0,25%. Daarmee geeft de centrale bank een gehoor aan de toenemende druk om monetaire stimulering toe te passen. Ook weerhoudt de centrale bank zich van een negatieve depositorente voor geld dat commerciële banken bij de ECB parkeren, een voorstel dat hoofdeconoom Peter Praet vorig jaar deed. De inflatie in de Eurozone zit al sinds begin 2012 in een dalende trend. Momenteel is de inflatie slechts 0,7%, ver beneden het streven van ongeveer 2% inflatie op jaarbasis.

In tegenstelling tot de balans van de Amerikaanse centrale bank laat de balans van de ECB een sterke krimp zien. Dat komt voor een deel door de afwikkeling van het LTRO-programma en voor een deel door de daling van de goudprijs. De ECB waardeert de goudreserve van het Eurosysteem (ruim 10.000 ton) ieder kwartaal opnieuw naar de marktwaarde. Om die reden is het balanstotaal van de ECB het afgelopen jaar met tientallen miljarden euro’s gezakt.

Om 14:30 geeft Draghi vanuit Frankfurt een toelichting van het rentebesluit. Na afloop van deze livestream kunt u via de onderstaande video de hele persconferentie ook terugkijken.