Eén op drie Belgen zorgt voor de welvaart

Volgens Belgische econoom en politicus Lode Vereeck zorgt slechts één op de drie Belgen voor welvaart. Hij stelt dat van iedere honderd Belgen er op dit moment 41 werken, waarvan negen in dienst van de overheid. Dat brengt hem bij de conclusie dat amper 32% zorgt voor de welvaart waarmee de rekeningen voor de ambtenarij, de jeugd, de werklozen en de alsmaar groeiende groep senioren betaald kunnen worden.

“Op 100 Belgen zijn er 41 die werken, van wie 6 voor zichzelf, 26 voor een baas en 9 voor de staat. Die laatsten dragen bij tot de samenleving door de diensten die ze verlenen en de belastingen die ze betalen, maar het zijn de 32 andere werkenden die voor de welvaart zorgen en de rest van het systeem financieren”, aldus Vereeck. Per honderd Belgen zijn er momenteel zeventien bejaarden, maar volgens modellen is die verhouding in 2050 gegroeid naar 25 op de 100. Dat legt een steeds hogere belastingdruk op de werkende beroepsbevolking.

Volgens Vereeck moet er op korte termijn aandacht gaan naar de versterking van van de beroepsactieve bevolking. Dat vereist een drastische verlaging van de loonkosten, aldus Vereeck. “De regeringen die op 6 november het concurrentiepact sluiten staan voor een verpletterende verantwoordelijkheid”, zo stelt de politicus.

Bron: De Morgen

Lode Vereeck: "Een op drie zorgt voor de welvaart"

Lode Vereeck: “Een op drie zorgt voor de welvaart” (Bron: De Morgen)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Eén op drie Belgen zorgt voor de welvaart

  • Wat onze Lode vergeet te vertellen is dat van die 32 ‘werkenden’ er ongeveer nog 6 zijn die werken in een private onderneming maar onrechtstreeks betaald worden via belastinggelden. Denk hierbij aan wegenwerken, waterwerken en allerlei andere onderaannemers van de overheid. Tel hier ook de mensen bij die werken onder de vorm van dienstenchecks etc…. Deze mensen zouden geen/veel minder werk hebben zonder tussenkomst van de overheid.
    .
    Als we dan nog 1 stap verder gaan dan zijn er ook nog een grote groep (wellicht meer dan 5 op 100) die werken in de gezondheidssector die voor het grootste gedeelte bestaat door subsidiëring van de overheid. Laten we eerlijk zijn….zonder tussenkomst zullen we nog maar weinig naar de dokter/zieknhuis kunnen gaan toch?

    Als we de rest bekijken (wellicht zitten we nu aan minder dan 20/100) dan zien we tevens dat de groep werkelozen (500.000) en tijdelijk/technisch werkelozen (1,200.000 |(zie HLN.BE) nog in deze groep zitten. Hier spreken we vlug van minimaal 10/100 (full time werkelozen is al 8/100….dus reken voor de tijdelijke MAAR 2/100).

    Slotsom…..Mi zijn het dus geen 32 die zorgen voor de welvaart maar eerder een stuk of 10,….maw +/- 1.000.000 Belgen dus.

    Food for thought:
    ….hoe staat onze werkeloosheid hier tegenover? Als we weten dat ambtenaren/gezondheidssector en semi overheidsbedrijven een bijna werk garantie bieden dan vallen dus de meeste werklozen in de andere groepen dus…maw bij die 1.000.000 dus. Plots is 500.000 werkelozen iets anders dan 8%.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo