Eerste Euraziatische goederentrein arriveert in Letland

Afgelopen zaterdag is de eerste goederentrein uit China in Letland aangekomen, waarmee een nieuwe mijlpaal in de economische betrekkingen tussen beide landen is neergezet. De trein was op 20 oktober met 84 containers vertrokken vanuit het oosten van China en legde een afstand van meer dan 11.000 kilometer af richting de Letse hoofdstad Riga. Daar werd de trein na een reis van ruim twee weken met groot applaus onthaald door een delegatie van de regering, spoorwegpersoneel en journalisten. Tijdens de ceremonie knipten vertegenwoordigers van China en Letland een rood lint door met een gouden schaar.

De goederentrein vervoerde kleine decoratieve objecten en souvenirs, bestemd voor verschillende Oost-Europese en Scandinavische landen. Binnen drie dagen zullen deze goederen allemaal op de plek van bestemming aankomen, zo verzekerde de plaatsvervangende burgemeester van de Chinese stad Yiwu, Xiong Tao, tijdens de ceremonie in Riga.




Euraziatische handelsroutes

silk-road-vs-maritime-transportLetland is de eerste van de drie Baltische staten die verbonden is met de China Railway Express, de verzamelnaam voor alle spoorwegen die China met Europa verbinden. Het plan om een goederentrein vanuit China naar Letland te laten rijden kwam in juli ter sprake, toen de Letse minister van transport op bezoek was in China. Hij was dan ook trots dat het project binnen drie maanden gerealiseerd kon worden.

“Letland fungeert als een poort naar Europa vanwege onze geografische locatie en China opent voor ons de poort naar Azië. Wat we vandaag zien is een goed voorbeeld van onze samenwerking op dit gebied. Als mensen willen samenwerken en als dezelfde ideeën nastreven, dan kunnen grootste resultaten bereikt worden.”

De trans-Euraziatische goederentreinen vertegenwoordigen volgens He Lifeng van de China’s National Development and Reform Commission een “nieuw organisatiemodel van het internationaal goederenvervoer”, dat past bij de toegenomen onderlinge handel en investeringen tussen China en Europa.

Sinds de lancering van het Belt and Road initiatief hebben meer dan 2.000 goederentreinen via veertig verschillende routes de weg van China naar Europa afgelegd. Met de oprichting van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) heeft China tientallen landen op het Euraziatisch continent bijeengebracht om de oude handelsroutes tussen Europa en China nieuw leven in te blazen. Dat heeft betrekking op de aanleg van nieuwe snelwegen, spoorlijnen, havens en bruggen, maar ook op de ontwikkeling van nieuwe scheepvaartroutes en transportverbindingen voor olie en gas.

Lees meer:

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *