Het Europees Parlement heeft besloten om het SWIFT-akkoord op te schorten. Dat betekent dat financiële informatie van alle burgers in Europa niet meer gedeeld zal worden met de Verenigde Staten. Een kleine meerderheid van 280 tegen 254 stemde in met het voorstel van Sophie in ’t Veld (D66) om financiële gegevens voortaan niet meer door te sturen naar de VS. In het SWIFT-akkoord is opgenomen dat bepaalde financiële gegevens van Europese burgers doorgestuurd worden aan de VS. Het gaat dan om internationale betalingen die via het SWIFT betalingssysteem verwerkt worden.
In september werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA inzage heeft in het internationale betalingsverkeer dat via SWIFT verloopt. Klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de NSA toegang heeft tot veel meer data dan in het SWIFT-verdrag is afgesproken. Het verdrag zou grenzen stellen aan de gegevens die de Amerikaanse inlichtingendienst kan opvragen bij SWIFT, maar de VS heeft die grenzen overtreden door in het geheim gegevens af te tappen.
“Het doel van het SWIFT akkoord is gegevensoverdracht aan regels te binden, maar via de achterdeur worden alsnog alle gegevens afgetapt door de Amerikanen en gebruikt voor allerlei zaken anders dan terreurbestrijding”, zo beklaagt in ’t Veld zich. “Het akkoord is zo een wassen neus geworden, en dus feitelijk vervallen”. Ook Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) is niet te spreken over de situatie: “De garanties die de Amerikaanse regering gaf in het SWIFT-verdrag waren al boterzacht. Daarom hebben de Europese Groenen in 2010 tegen dit verdrag gestemd. Inmiddels is het gammele verdrag helemaal een dode letter geworden”.
Sophie in ’t Veld vindt de houding van zowel Europa als Nederland onbegrijpelijk. Ze laakt het afwachtende optreden van zowel de lidstaten als de Commissie. In Nederland weigeren Opstelten en Plasterk zelfs een technisch onderzoek in te stellen. “Dit is te bizar voor woorden, waarom willen ze niet weten wat er is gebeurd en welke gegevens er zijn afgetapt?”.
SWIFT
SWIFT is een Belgisch bedrijf dat een belangrijk gedeelte van het internationale betalingsverkeer regelt. Het bedrijf heeft servers in Nederland en België, zo schrijft Webwereld. Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 financiële instellingen in 212 verschillende landen die het SWIFT-betalingssysteem gebruiken. De laatste cijfers van augustus laten zien dat tweederde van alle transacties van het SWIFT betalingssysteem plaatsvinden binnen Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ongeveer 20% vindt plaats in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en slechts 12,5% in Zuidoost-Azië. De voornaamste financiële transacties zijn betalingen (49,6%) en de handel in aandelen (43,%) en staatsobligaties (5,6%).
Europa stopt met het doorgeven van bankgegevens aan de VS