Grafiek: Spaaroverschot bedrijven naar recordniveau

Terwijl steeds meer huishoudens moeite hebben om rond te komen en in sommige gevallen hun spaargeld moeten aanspreken krijgen de bedrijven juist meer vet op de botten. Rens van Tilburg plaatste de volgende grafiek op zijn twitter account, waarop te zien is dat huishoudens vanaf het begin van de jaren ’90 interen op hun spaaroverschotten. Twee jaar later begonnen de spaarreserves van bedrijven juist sterk toe te nemen.

Sinds 2000 is er netto al bijna geen sprake meer van een spaaroverschot bij huishoudens, terwijl dat van bedrijven groeide van ongeveer 2% tot meer dan 8% van het bbp. Wordt het onderhand niet tijd voor een loonsverhoging, zodat een groter deel van de besparingen weer in handen komt van de huishoudens? BNR Nieuwsradio besteed om 11:00 aandacht aan dit onderwerp.

Spaaroverschot verschoof in twintig jaar van huishoudens naar bedrijven

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.