Grafiek: Zoveel belasting betaalt u aan de pomp

Waarschijnlijk wist u al dat de prijs van een liter benzine of diesel in Europese landen voor het grootste deel bepaald wordt door belastingen. Maar hoe groot is deze belastingcomponent eigenlijk? De Wall Street Journal vergeleek de prijs van een gallon benzine – dat is ongeveer 3,78 liter – in de Verenigde Staten met die in verschillende Europese landen. Stelt u zich nu eens voor hoe sterk de Amerikaanse economie zou zijn als ze daar ook zes tot zeven dollars per gallon moesten betalen voor benzine…

De hoge belastingen op brandstof heeft officieel als doel het effect van wisselkoersen op te vangen. De olieprijs is genoteerd in dollars en werd tot voor kort door olieproducerende landen op een bepaald niveau gehouden (in dollars). Door wisselkoersbewegingen tussen de dollar en andere valuta kan dat grote schommelingen van de olieprijs teweeg brengen in andere landen. Overheden kunnen de belastingen verkleinen of vergroten om de olieprijs in hun eigen valuta te stabiliseren.

taxating-oil

In Europa betaalt u hoge belastingen over brandstof

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Grafiek: Zoveel belasting betaalt u aan de pomp

  • A. De Kruijff

    Wat een onzin, dan zou de economie van Italië en Nederland dus beregoed moeten zijn.

    Beantwoorden
    • De opmerking uit het bericht was ironisch bedoeld. Wat ik dus wil zeggen is dat er van die economische groei in de Verenigde Staten weinig over blijft als ze hun benzine slurpende wagenpark moeten bedienen met een brandstofprijs die twee keer zo hoog ligt als nu.

      Omgekeerd zou het een geweldige impuls kunnen geven aan de Europese economie als brandstof hier niet zo duur was. (al is duur relatief, want de energiewaarde van olie is zo hoog dat er nog steeds geen enkel alternatief bij in de buurt komt)

      Beantwoorden
  • F, van Oostveen

    Als u naar dit plaatje kijkt, bedenk dan ook dat er in bv Italië en Frankrijk geen wegenbelasting wordt geheven. Als er gemiddeld 2000 liter brandstof per jaar wordt gebruikt kost dat ca €0,25 per liter meer. De Nederlandse prijs zou dan ca €0,90 hoger zijn, €8,31. Staan we toch weer op de eerste plaats.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo