Nederlanders betaalden in juli 2,1% meer voor goederen en diensten dan een jaar geleden, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Een maand eerder was de prijsstijging nog 1,7% op jaarbasis, maar door de stijging van de huren die in juli werd doorgevoerd stijgt de prijzen van goederen en diensten voor het eerst sinds september 2013 weer met meer dan 2% op jaarbasis.
De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
Huren wordt duurder
Vooral door de ontwikkeling van de woninghuren was de jaar-op-jaarstijging van consumentenprijzen groter dan in juni. De meeste woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2018 waren de huren gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 1,6 procent. Verder werden elektriciteit en aardgas duurder. Dit had ook een opwaarts effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen, aldus het CBS.
Prijsstijging boven de 2% per jaar door stijgende huren (Bron: CBS)
Volg Marketupdate nu ook via Telegram