Misschien denkt u bij de naam Silk Road aan het online netwerk voor illegale activiteiten, maar het is ook de naam voor een eeuwenoude Chinese handelsroute. De Silk Road dankt haar naam aan de export van zijde, een luxe goed dat vooral in India erg in trek was. In de tweede eeuw voor Christus strekte de handelsroute zich uit van Beijing tot aan Rome. De naam Silk Road staat eigenlijk symbool van verschillende handelsroutes die China in verbinding brachten met India, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Europa. Dat waren niet alleen routes over land, maar ook over zee. In de 15e eeuw gebruikten de Chinezen al handelsschepen die vele malen groter waren dan het schip van Columbus.
De Silk Road heeft door de eeuwen heen veel veranderingen meegemaakt. Door oorlogen en conflicten werd er in bepaalde periodes vrijwel geen gebruik gemaakt van de route, terwijl de internationale handel in andere periodes floreerde. Vandaag de dag investeert China veel geld in haar handelsbetrekkingen, dus ook in verschillende handelsroutes. Het land heeft al 10 miljard yuan beschikbaar gesteld om de capaciteit van de Chinese zeehavens te vergroten en er zijn ook plannen om nieuw leven te blazen in het transport van goederen over het spoor. Er ligt al een meer dan 11 duizend kilometer lange spoorweg die China via Kazachstan en Rusland verbindt met Europa.
De volgende infographic brengt de geschiedenis van de Chinese handel met het buitenland goed in beeld. De infographic is afkomstig van de South China Morning Post.
Infographic: De geschiedenis van de Silk Road (Bron: South China Morning Post)