Infographic: De mythe van de succesvolle vermogensbeheerder

De volgende infographic laat zien dat de meeste vermogensbeheerders minder goed presteren dan de markt. We hebben al vaker onderzoeksresultaten voorbij zien komen die in deze richting wijzen, maar het blijft een opmerkelijk fenomeen. Blijkbaar bieden vermogensbeheerders een toegevoegde waarde die niet uit te drukken is in een hoger rendement. Of is de markt simpelweg niet efficiënt en laten veel beleggers, zonder dat ze daar het besef van hebben, veel winsten links liggen?

Na één jaar weet 40% van de vermogensbeheerders nog een beter resultaat te boeken dan de beursindex, maar na 20 jaar is dan nog maar 20% van alle fondsen. Over een nog langere periode van veertig jaar haalt slechts 12% van de fondsen een beter rendement dan de markt. Wie in 2003 een bedrag van $1.000 in een hedgefonds zou stoppen zou daar 17% rendement op maken, tegenover 61% voor de S&P 500 index.

Vermogensbeheerder verslaat de index niet

Vermogensbeheerder verslaat de index niet (Bron: Dailyinfographic)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.