Zijn aandelen tegenwoordig te duur? Volgens Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling, vermogensbeheerders bij Optimix Vermogensbeheer is er een categorie aandelen die nog aantrekkelijk gewaardeerd is: Waarde-aandelen. Door te beleggen in ondernemingen waarvan de koersen zijn achtergebleven (waarde-aandelen), in plaats van in de huidige beurslievelingen (groei-aandelen), kan op de lange termijn een bovengemiddeld rendement worden behaald.
De grondlegger van waarde-beleggen is Benjamin Graham, die ook wel gezien wordt als de mentor van Warren Buffett. De laatste jaren presteren goedkopere waarde-aandelen op de beurs aanzienlijk minder dan de duurdere groei-aandelen. Maar voor hoe lang nog?
Groei-aandelen presteerden de laatste jaren beter dan waarde-aandelen
Beleggen in waarde-aandelen was decennia lang een succesvolle strategie en leverde meer rendement op dan beleggen in groei-aandelen. Tot 2007 leverden waarde-aandelen gemiddeld 1,1% extra per jaar op ten opzichte van groei-aandelen, maar de laatste twaalf jaar is dat niet meer het geval. Met name de afgelopen vijf jaar lopen de prestaties uiteen. In die periode doen groei-aandelen in de wereldaandelenindex het per jaar gemiddeld ruim 5% beter!
Vooral in de VS presteren groei-aandelen zeer goed. Dat komt omdat een deel van de bedrijven van deze groep aandelen, met name de technologiereuzen zoals Facebook, Amazon en Google, de hoge verwachtingen van beleggers de laatste jaren heeft waargemaakt. Daarbij zijn deze aandelen zelfs relatief nog duurder geworden, omdat de koersen blijven oplopen door de steeds hogere groeiverwachtingen.
Ontwikkeling van waarde- en groei-aandelen in de afgelopen 45 jaar (Bron: Bloomberg)
Keert het tij voor groei-aandelen ten gunste van waarde-aandelen?
Natuurlijk zal een aantal groei-ondernemingen voldoen aan de torenhoge verwachtingen, maar zal het ze allemaal lukken? De historie en ervaring leren dat de kans op teleurstellingen bij hoge verwachtingen groot is. Op een gegeven moment treedt er verzadiging op en zwakken groeicijfers af, concurrenten betreden het speelveld en het economisch tij kan keren.
Het verschil tussen groei- en waarde-aandelen lijkt dus vooral te komen doordat groei-aandelen meer wind in de zeilen hebben gehad de laatste jaren. Op meerdere vlakken waren de omstandigheden de laatste jaren gunstig voor aandelen en voor groei-aandelen in het bijzonder.
Voorkeur voor goedkope waarde-aandelen
Ondanks het achterblijven van waarde-aandelen geeft Optimix toch de voorkeur aan deze categorie boven groei-aandelen. Waarde-aandelen zijn nu relatief goedkoop. De meeste groei-aandelen zijn volgens Optimix ‘priced for perfection ́ en dat terwijl de lucht toch wel wat betrekt. De weer oplaaiende handelsoorlog tussen de VS en China, die zich steeds meer lijkt toe te spitsen op de technologiesector, kan grote gevolgen hebben voor de bevoorradingsketen van technologie-ondernemingen.
In deze context zijn groei-aandelen nu kwetsbaarder dan waarde-aandelen. Deze kwetsbaarheid was tijdens de recente koerscorrectie van december al waar te nemen. Met dit in het achterhoofd en gegeven het grote waarderingsverschil geeft Optimix momenteel de voorkeur aan waarde-aandelen boven groei-aandelen. Zodra koersen verder corrigeren zal Optimix de aandelenweging stapsgewijs verhogen. Als dan de winstverwachtingen van de huidige groei-aandelen tot meer realistische niveaus zijn gedaald, kunnen ook deze aandelen worden opgenomen in de portefeuille.