Zorgen over de groei van de Chinese economie houden beleggers al sinds de zomer van vorig jaar in hun greep. De beurscrash die begon in China sloeg met enige vertraging over naar de rest van de wereld en had ook daar gevolgen voor de bankensector en het monetaire beleid van centrale banken.
Dat het in China niet zo goed gaat blijkt ook uit de toenemende betalingsachterstanden, waar Bloomberg onlangs aandacht aan besteedde. Uit de laatste cijfers blijkt dat Chinese bedrijven vandaag de dag gemiddeld 83 dagen moeten wachten tot ze het geld van hun klanten binnen krijgen, de langste wachttijd sinds 1999. De afgelopen twee jaar is het totaalbedrag aan openstaande rekeningen van Chinese bedrijven met 23% toegenomen tot een totaal van omgerekend $590 miljard. Ter vergelijking, toen de periode dat de Chinese economie jaarlijks nog met meer dan dubbele cijfers groeide moesten bedrijven gemiddeld 50 dagen wachten op betaling voor geleverde goederen en diensten.
Chinese bedrijven wachten gemiddeld 83 dagen op betaling (Bron: Bloomberg)
Private schulden
Chinese bedrijven hebben op basis van rooskleurige groeiprognoses veel investeringen gedaan, vaak met geleend geld. Maar nu de economische groei tegenvalt zitten de bedrijven met overcapaciteit, waardoor veel productielijnen stil staan en de prijzen onder druk staan. Bedrijven die financieel in moeilijkheden verkeren kunnen daardoor hun rekening niet (op tijd) betalen.
Dit jaar verwacht men een toename van 20% in het aantal faillissementen als gevolg van de terugval van de Chinese economie, volgens bronnen van Bloomberg is dat grootste stijging van 43 grote economieën. Van alle G20 landen moet men alleen in Italië langer wachten op betaling dan in China.
Veel schulden maar steeds minder inkomsten voor bedrijven in China (Bron: Bloomberg)