Aantal subprime autoleningen in de VS neemt opnieuw toe

Dat is meer dan een jaar geleden, toen de groep mensen met de laagste kredietscore verantwoordelijk was voor 52,7% van de totale leensom voor de aanschaf van een gebruikte auto. Yahoo publiceerde deze week nieuwe cijfers, die allesbehalve geruststellend zijn. De loan-to-value (verhouding tussen de omvang van de lening en het onderpand) was bij leningen voor nieuwe auto's 109,55% en bij gebruikte auto's zelfs 126,62%. De mensen die met geleend geld een gebruikte auto kochten namen gemiddeld een lening die ruim 26% groter was dan de waarde van de auto.

Of dit geld gebruikt is voor het aflossen van andere schulden of voor consumptie is niet duidelijk, maar wat we wel weten is dat de verstrekkers van de lening akkoord gaan met een onderpand dat vanaf dag één al minder groot is dan de leensom en dat over de jaren heen alleen maar verder in waarde afgeschreven zal worden. Mocht het aantal wanbetalingen toenemen, wat niet geheel ondenkbaar is in de 'subprime' categorie, dan zal er snel afgeschreven moeten worden op deze leningen.

Van alle verstrekte autoleningen heeft 77% een looptijd van meer dan vijf jaar. Gemiddeld hebben de autoleningen in de VS nu een looptijd van 64 en 60 maanden (respectievelijk nieuwe en gebruikte auto's), een maand langer vergeleken met de vorige meting. Het gemiddelde bedrag dat werd geleend voor de aanschaf van een nieuwe auto steeg met $474 tot $25.714. Voor gebruikte auto's leenden Amerikanen gemiddeld $17.433, een stijging van $370 ten opzichte van de vorige meting.

De geldverstrekkers in de markt voor autoleningen zagen de laatste tijd een verbetering in het betaalgedrag van hun klanten, want het percentage mensen met een betaalachterstand van meer dan 30 dagen zakte van 2,59% naar 2,52%. Volgens Melinda Zabritski van de afdeling autoleningen is er in de branche nog steeds ''een sterk gevoel voor risicomanagement''. Ook zei ze dat de algemene leenomgeving verbeterd is, waardoor leningen weer verstrekt kunnen worden aan een breder scala aan klanten (lees: subprime).

Het totaalbedrag dat aan het eind van het tweede kwartaal uitstond voor autoleningen in de VS kende een omvang van $681 miljard, iets minder dan de piek van $701 miljard in 2007. Vergeleken met 2007 staan de economische vooruitzichten er nu slechter voor, maar daar staat tegenover dat de rente nu lager is en de voorwaarden voor het verstrekken van kredieten zijn versoepeld.

Het genationaliseerde bedrijf Ally Financial Inc. (onderdeel van General Motors) zag haar marktaandeel iets teruglopen. Volgend jaar lopen er bij dit bedrijf veel autoleningen af die in samenwerking met GM en Chrysler zijn afgesloten. Door subsidies van deze autofabrikanten konden er in het verleden renteloze autoleningen aan klanten verstrekt worden. Een andere grote speler in de markt voor autoleningen is Capital One Financial Corp, een bedrijf dat in de Fortune 500 lijst van grootste bedrijven staat. Zij verdubbelden hun marktaandeel van leningen voor nieuwe auto's tot 4,36% van de totale markt. Capital One kon haar balans flink opschroeven nadat het spaartegoeden van ING Direct en creditcardleningen van HSBC had overgenomen.

Het opblazen van nieuwe kredietbubbels kan de Amerikaanse economie op korte termijn een stimulans geven (in dit geval meer autoverkopen), maar het is nog onzeker of de subprime categorie ook over de langere termijn aan haar betaalverplichting kan blijven voldoen. We hebben in 2007 en 2008 gezien dat het oprekken van de hypotheekleningen aan minder kredietwaardige huizenkopers verkeerd kan aflopen. Door met behulp van meer nieuwe leningen wordt de vraag naar auto's naar voren gehaald, waardoor er in de toekomst een terugval kan optreden in de vraag. Onderstaande tabel uit het S&P Auto Loan ABS Report laat zien hoe de kredietstatus van de subprime markt is verslechterd in 2010 en 2011. Ook de hoge loan-to-value ratio in het subprime segment in verhouding tot het prime segment is hier goed zichtbaar.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo