Griekenland moet er alles aan doen om in de Eurozone blijven, dat staat in een verklaring die ondertekend is door in totaal 246 economiedocenten van verschillende Griekse hogescholen en universiteiten. Middels deze verklaring willen we onze grote zorgen uiten over de laatste ontwikkelingen in ons land. We geloven zeer sterk dat, op dit cruciale moment, het van groot belang is om excessen te vermijden en nationale cohesie te laten zien. Om onze positie in de Eurozone en de EU te behouden en onze geloofwaardigheid op het internationale podium te herstellen.
Het fiscale consolideringsprogramma, dat we ondertekend hebben met onze Europese partners en andere schuldeisers zoals het IMF, moeten streven naar de hoogste mate van sociale bescherming en de minste kans op een nieuwe recessie. De hervormingen moeten gericht zijn op het zo snel mogelijk creëren van economische groei en banengroei in de private sector. De aanhoudende politieke onzekerheid heeft de Griekse economie opnieuw in een recessie gestort en de daling van de werkloosheid ongedaan gemaakt. Ook zijn de belastinginkomsten gedaald, waardoor het begrotingstekort is opgelopen.
Wel of geen Grexit?
Wat echt op het spel staat tijdens het referendum, ongeacht van hoe het geformuleerd en gepresenteerd wordt, is de vraag of Griekenland in de eurozone en in de Europese Unie kan blijven. De landen van de Eurozone hebben afgelopen weekend de stekker getrokken uit de financiering van de Griekse schuldenlast, nadat de onderhandelingen waren stukgelopen. De Griekse banken worden nog overeind gehouden om een complete chaos in het land te voorkomen.
Wij geloven dat de economische gevolgen van een default en een exit uit de Eurozone veel ernstiger zullen zijn dan het sluiten van een compromis met onze Europese partners en het IMF. Een ongeorganiseerde breuk met de kern van Europa heeft desastreuze economische, sociale, politieke en geopolitieke consequenties…
De consequenties voor de korte termijn
Banken die de deuren sluiten, afboeking van spaartegoeden, scherpe daling in het toerisme, tekorten aan basisgoederen en ruwe materialen, een zwarte markt, hyperinflatie, faillissementen, een grote stijging van de werkloosheid, een scherpe daling van het reële inkomen en de reële waarde van de pensioenen, een diepe recessie en serieuze problemen in het functioneren van de gezondheidszorg en defensie. Sociale onrust.
De consequenties voor de middellange termijn
Internationale isolatie van het land, geen toegang tot de internationale kapitaalmarkt voor een periode van enkele jaren, lage economische groei en weinig investeringen, een hoge werkloosheid gecombineerd met een hoge inflatie, het stopzetten van Europese fondsen en subsidies, dalende levensstandaard, verslechtering van de publieke voorzieningen.
Al deze ontwikkelingen zijn niet nodig, vijf jaar nadat de Grieken grote offers hebben gebracht en de economie net weer op het punt staat om te herstellen. Het verlaten van de Eurozone en de EU brengt onvoorspelbare en desastreuze gevolgen met zich mee voor de nationale veiligheid en de democratische stabiliteit van ons land. Vanwege al deze redenen moet Griekenland in het hart van de EU blijven, en dat is de Eurozone. Vanwege al deze redenen is ons antwoord op het referendum unaniem JA.
Ja, voor Europa.
De lijst van alle 246 namen is te vinden op Ekathimerini.