Aflevering 11111 Griekse soap

 

Van onze collega's bij de NOS:

Bij het NOS-jouaal moet er toch nog even iets verduidelijkt worden. Er wordt alleen door banken op Griekse staatsobligaties afgeschreven. Officiële houders waaronder de ECB schrijven niet af op Grieks schuldpapier. Na een snelle berekening komt men dan uit op een afschrijving op de totale Griekse schuldenlast van 28%. Die beperkte afschrijving is veel Grieken niet hoog genoeg, want de Griekse staatsschuld blijft na de uitvoering van het Europese akkoord nog steeds op zo'n 120% van het krimpende Griekse bruto binnenlands product liggen. 

De Grieken hebben ervaring met het failleren op schulden. Sinds 1800 heeft Griekenland de helft van de tijd haar extee schulden (schulden aan buitenlandse partijen) niet betaald. De Grieken worden wereldwijd gezien als democraten pur sang en mogen nu naar de stembus om te beslissen of Griekenland zich aan al haar tradities houdt. Premier Papandreou noemde een referendum de hoogste vorm van democratie en een vorm van patriotisme. Uit peilingen blijkt dat Grieken in meerderheid tegen de opgelegde bezuinigingen van de trojka van EU-IMF (en ECB) zijn. Ruim 60% van de Grieken zijn tegen.

Reacties vanuit Europa zullen ongetwijfeld volgen en verwacht mag worden dat de Europese politiek klaar is met de Griekse opstelling. Terwijl Europa alles deed om haar eigen banken van de ondergang te redden door Griekenland van miljardenleningen te voorzien, gooit Griekenland opnieuw roet in het eten.

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo