Amerikaans begrotingstekort sinds 2011 sterk opgelopen

In de vijftien maanden dat de Republikeinen in de meerderheid zijn in het Huis van Afgevaardigden (onder leiding van John Boehner) steeg de staatsschuld met ongeveer $1,59 biljoen. De Republikeinse partij kan zijn veto uitspreken over de uitgaven van de regering, waardoor er veel meer geld kon worden uitgegeven dan er binnenkwam. De Republikein John Boehner steunde in maart 2011 de voorgestelde uitgaven van de Obama regering. Sindsdien zijn de tekorten flink opgelopen. Vanaf het moment dat de Republikeinse partij de meerderheid kreeg in het Huis van Afgevaardigden werd er elke maand gemiddeld $105,9 miljard meer uitgegeven dan er binnenkwam, met als gevolg dat de staatsschuld opliep van $14,2 biljoen in maart 2011 naar ruim $15,7 biljoen op het moment van schrijven.

Het totale begrotingstekort sinds begin 2011 is groter dan dat van de eerste 97 congressen bij elkaar. We hebben het dan over de periode van 1789 tot en met oktober 1984. Vooral sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn de tekorten in de VS snel opgelopen, omdat de regering ervan overtuigd was dat de economie Keynesiaans gestimuleerd moest worden. Met tal van belastingvoordelen, subsidies en werkverschaffende projecten van de overheid werd een poging ondeomen om de economie weer in een hogere versnelling te krijgen. Het effect van deze stimuleringsmaatregelen was, getuige de statistieken, van tijdelijke aard. Het begrotingstekort zal dit jaar de $1 biljoen ruim overstijgen, voor het vierde jaar op rij (!).

De enorme tekorten van de Amerikaanse overheid worden vooamelijk gefinancierd door het buitenland, maar het is de vraag hoe lang dat nog stand kan houden. Rusland heeft in een korte tijd haar posities in Amerikaanse staatsschuld gehalveerd, terwijl China de laatste maanden ook niet meer zoveel Amerikaans schuldpapier opkoopt als vóór de crisis. Dat gat wordt opgevuld door de Amerikaanse centrale bank, die via de 'primary dealers' voorkomt dat de markt voor Amerikaanse treasuries verzadigd raakt. Zo kocht de Federal Reserve in 2011 ongeveer 61% van alle nieuw uitgegeven Amerikaanse staatsobligaties op. Deze vorm van geldpersfinanciering zorgt ervoor dat de Amerikaanse overheid altijd haar schulden kan blijven afbetalen, maar wel in dollars die steeds minder waard worden.

China en Rusland bouwen positie in Amerikaans schuldpapier af (Bron: Zero Hedge)

Geprojecteerde staatsschuld VS tot en met 2020 (Bron: Futuretimeline.net)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo