Het bureau Equifax dat deze cijfers naar buiten bracht wees erop dat dit studiejaar meer mensen weer zijn begonnen met een opleiding, waarvoor de kosten ook nog eens hoger waren dan een jaar geleden. “De aanhoudende zwakte op de arbeidsmarkt beperkt de kansen die afgestudeerden hebben, waardoor er meer wanbetalingen zijn en er meer afgeschreven moet worden op de leningen”, zo lichtte Equifax econoom Amy Crews Cutts toe in het persbericht.
Equifax analyseerde data van meer dan 500 miljoen klanten om trends in financiële markten te identificeren, zo schrijft Reuters. Eind 2011 stond er meer dan $1 biljoen aan studentenleningen open, waarvan een steeds groter gedeelte voor rekening is gekomen van de Amerikaanse overheid. Eerder deze maand schreef Marketupdate hoe de Amerikaanse overheid inmiddels meer consumptieve leningen verstrekt dan de reguliere financiële instellingen.
De studentenleningen zijn verstrekt onder zeer gunstige voorwaarden, zoals een lange aflossingstermijn een lage rente. Mede daardoor groeide het aantal studentenleningen in de Amerikaanse economie razendsnel, terwijl andere (duurdere) leningen bij banken juist door consumenten afgebouwd werden. De kosten voor het halen van een diploma van een studie van vier jaar zijn de afgelopen tien jaar met 5,2% per jaar gestegen, wat voor veel studenten een aanleiding is geweest om meer te lenen. De lage rente moedigde deze leningen ook sterk aan.
Goedkoop krediet
De keerzijde van al dat goedkope geld is dat het aantal wanbetalingen nu ook snel aan het oplopen is. Van de 40 miljoen Amerikanen die een studentenlening open hebben staan heeft inmiddels 17% een betaalachterstand van meer dan 90 dagen, zo bleek uit data die de Federal Reserve onlangs publiceerde. Volgens het Amerikaanse Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) kan de omvang van het aantal studentenleningen in de VS een negatieve impact hebben op de economie, omdat het voor veel Amerikanen de mogelijkheden beperkt om krediet op te nemen voor belangrijke aankopen zoals een huis of een auto.
De CFPB wil stappen zetten om de last op de schuldenaren te verlichten, bijvoorbeeld door de regels voor terugbetaling te versoepelen en door meer toezicht te houden op niet-bancaire bedrijven die studentenleningen verstrekken.
Volgens de New America Foundation, een non-profit organisatie van de overheid, is het huidige systeem van studentenleningen te complex geworden voor de schuldenaren. Ze pleiten voor een nieuw inkomensafhankelijk systeem dat het proces kan 'vereenvoudigen'. Sommige studenten zeggen niet te weten onder welk programma ze hun studentenlening kunnen terugbetalen. In andere gevallen wordt het terugbetalen van studentenleningen simpelweg uitgesteld, omdat eerst creditcardleningen en huur betaald moeten worden.
Wanbetalingen studentenleningen loopt in hoog tempo op (Bron: NY Fed, Equifax)