Amerikaanse jeugd positiever over socialisme dan kapitalisme?

Pew Research heeft de gegevens verzameld via een telefonische enquête onder ongeveer 1.500 willekeurig gekozen respondenten die in Amerika wonen. De resultaten zijn uitgesplitst naar vier verschillende leeftijdscategorieen (18-29, 30-49, 50-64 en 65+) en laten zien dat vooral de jonge generatie relatief gezien positiever is over socialisme en minder positief is over kapitalisme. In de leeftijdscategorie 18-29 geeft 43% een negatieve reactie op het begrip socialisme, terwijl dat percentage bij de oudere Amerikanen (65+) op 72% ligt.

De toenemende populariteit van wat men 'socialisme' noemt hangt waarschijnlijk nauw samen met de huidige economische crisis. Het is bekend dat vooral jongeren in deze tijd moeilijk aan het werk komen, zowel in Europa als in de VS. Dat voedt natuurlijk het gevoel van ontevredenheid over het huidige economische systeem in Amerika, dat te vaak in verband wordt gebracht met kapitalisme. Maar zo kapitalistisch is Amerika niet meer, nu grote bedrijven en banken steeds meer macht naar zich toe hebben getrokken en de overheid kan beslissen wie een subsidie of bailout krijgt en wie niet.

Het is daarom nog maar de vraag wat Amerikanen verstaan onder socialisme en kapitalisme. Het Amerika van 2012 heeft steeds minder gemeen met het oorspronkelijke gedachtegoed van het kapitalisme, waaronder het de machtigste natie van de wereld werd. Deze enquête kan dus evengoed beschouwd worden als een soort proteststem tegen de huidige gang van zaken, die misschien ten onrechte als kapitalistisch wordt aangemerkt. Onderstaande grafieken verschenen op Zero Hedge en zijn afkomstig uit het rapport van Pew Research.

Respons van 1.500 willekeurig gekozen Amerikanen ten aanzien van het woord socialisme (Bron: Pew Research Center)

Respons van 1.500 willekeurig gekozen Amerikanen ten aanzien van het woord kapitalisme (Bron: Pew Research Center)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo