Amerikaanse pensioenfondsen hebben te weinig geld in kas

Het tekort was in 2011 zelfs groter dan in 2008, toen de financiële crisis in volle hevigheid uitbarstte en veel waarde om de beurs verdampte. De pensioenfondsen hebben last van het economische beleid van de Amerikaanse centrale bank, dat gericht is op het verlagen van de rente. Volgens het rapport van S&P Dow Jones Indices hebben bedrijfspensioenen hun weging in vastrenderende waardes vergroot van 35,9 naar 40,9 procent, terwijl de beleggingen in aandelen zijn teruggeschroefd van 51 naar 48,4 procent.

De totale bezittingen van de bedrijfspensioenen van de S&P 500 bedrijven waren in 2011 ongeveer $1.322 miljard groot, terwijl de verplichtingen omgerekend in omvang zijn gegroeid tot $1.677 miljard. Daarmee is de 'funding ratio' in 2011 aanbelandt op een nieuw dieptepunt van 0,788. Ter vergelijking: in 2007 was de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen nog 1,04 en in het jaar 2000 was de ratio nog 1,223. Destijds hadden de bedrijfspensioenen dus bijna een kwart meer vermogen in kas ten opzichte van hun verplichtingen. De verplichtingen zijn over de afgelopen twaalf jaar met 68% gestegen, terwijl de bezittingen maar met 4% zijn toegenomen. De hogere verplichtingen vallen samen met de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking.

Volgens het 30 pagina's tellende rapport van S&P Dow Jones Indices is het probleem met de dekkingsgraad nog te beheersen, maar is het wel noodzakelijk geworden om te snijden in de uitkeringen. Pensioenfondsen zouden op dit moment voor een groot deel uit de brand geholpen kunnen worden door een stijging van de rente, maar het is zeer onwaarchijnlijk dat dit de komende jaren gaat gebeuren. Hoewel het verlagen van de rente nog niet tot het gewenste economische herstel heeft gezorgd zal een verhoging van de rente de economie verder verzwakken. Volgens het rapport zal het tekort bij de bedrijfspensioenen van de S&P 500 genoteerde bedrijven in het 'slechtste geval' (een 11,5% daling van de S&P 500 index en een verdere daling van de rente) over fiscaal 2012 kunnen oplopen tot een record van $485 miljard.

De Amerikaanse bedrijfspensioenen hebben volgens het rapport in de periode van 2002 tot en met 2007, toen de waarderingen van financiële activa stegen, te weinig geld ingelegd. Het gevolg daarvan is zichtbaar nu de waarderingen weer terug zijn op een veel lager niveau. Een ander netelig probleem voor pensioenfondsen is de alsmaar dalende rente op de 10-jaars 'Treasuries'. Deze worden momenteel verhandeld met een yield van ongeveer 1,5%, lager dan het 2-jaars gemiddelde van 2,56% en veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar dat ligt op 5,59%. Volgens een nieuwe wet die de Amerikaanse president Obama eind juni ondertekende wordt voortaan de gemiddelde rente van de afgelopen 25 jaar genomen, in plaats van die over de afgelopen twee jaar. Ogenschijnlijk staan de pensioenfondsen er zo beter voor dan nu het geval is, maar feitelijk brengt het niet meer geld in het laatje en verandert het ook niets aan de daadwerkelijke uitkeringen.

De zorgelijke situatie van de bedrijfspensioenen wordt als volgt omschreven in het rapport:

“De 'American Dream' van een goudgerand pensioen voor de baby-boomers is snel aan het verdampen. De uitkeringen worden verminderd en de lasten worden verschoven naar de toekomstige generatie gepensioneerden die nu meer moeten sparen voor hun oudedagsvoorziening. Voor veel baby-boomers is het misschien al wel te laat om op een veilige manier een vermogen op te bouwen, anders dan het langer doorwerken of het leven van een kleiner pensioen.”

Pensioenfondsen bij grote Amerikaanse bedrijven hadden in 2011 opnieuw een lagere dekkingsgraad

sp-500-2011-pensions-and-opeb-201207.pdf

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo