Amerikaanse staatsobligaties waren de laatste twee jaar de veilige haven bij uitstek. Niet alleen vanwege een vlucht richting de dollar, maar ook omdat de zogeheten ‘Treasuries’ een hoger rendement opleverden dan Europese en Japanse staatsobligaties. Dat laatste zou wel eens kunnen veranderen, omdat de rente daar sinds een paar maanden weer aan het stijgen is.
Dit kan grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse obligatiemarkt. Beleggers buiten de Verenigde Staten die tot voor kort op grote schaal Amerikaanse staatsobligaties kochten zullen nu sneller in de verleiding komen hun vermogen in Europese of Japanse staatsleningen te parkeren. Valt een deel van de vraag naar Amerikaanse schuldpapier weg, dan wordt het voor de Amerikaanse overheid duurder om haar tekorten te financieren. “Er komt misschien niet langer een tsunami van geld uit Europa en Japan”, zo verklaarde hoofdeconoom Torsten Slok van Deutsche Bank tegenover Bloomberg.
Private beleggers buiten de Verenigde Staten bezitten ongeveer 43% van de $13,9 biljoen grote markt in Amerikaanse Treasuries. Met de fiscale stimuleringsprogramma’s die Trump wil doorvoeren om de economie te stimuleren zal die markt de komende jaren naar verwachting snel groeien. Als buitenlandse beleggers het laten afweten zal het voor Trump duurder worden om zijn tekorten te financieren.
Negatieve rente
Op dit moment heeft ongeveer $6,8 biljoen (ongeveer 30%) van alle staatsobligaties in de Westerse wereld een negatieve rente. Dat is weliswaar minder dan in de zomer van vorig jaar, maar het is nog steeds een aanzienlijk deel van de obligatieportefeuille. Door de lage rente zijn staatsobligaties overigens veel minder veilig dan ze vroeger waren, want een verandering van de rente heeft nu een veel grotere impact op de koers van de obligatie. Daardoor kan de waarde van de obligatieportefeuille van dag tot dag sterk fluctueren.
Beleggers die vorig jaar op het hoogtepunt van de markt instapten kijken nu al tegen verliezen aan. Zo is de rente op Duitse 10-jaars leningen sinds juli vorig jaar gestegen van -0,2 naar 0,23 procent, terwijl de Franse 10-jaars rente sindsdien bijna vertienvoudigde naar 0,89%. Maar voor beleggers die nu in willen stappen worden Europese obligaties een interessanter alternatief ten opzichte van het Amerikaanse schuldpapier.
Minder staatsobligaties met negatieve rente (Bron: Bloomberg)
Vermogensbeheerders in Japan hebben in februari een kleine $10 miljard aan vermogen teruggehaald uit de Amerikaanse obligatiemarkt, terwijl ze in juli 2016 nog meer dan $50 miljard in buitenlandse beleggingen stopten om de negatieve rente in eigen land te ontvluchten. Onder Europese vermogensbeheerders is nog geen sprake van een omslag, maar ook daar is de verminderde belangstelling voor Amerikaans schuldpapier zichtbaar.
Amerikaanse Treasuries leveren nog steeds een hoger rendement op dan de meeste Europese obligaties, maar daar staat tegenover dat Europese en Japanse beleggers een deel van hun rendement inleveren om het valutarisico met de Amerikaanse dollar af te dekken. Als je deze kosten meeneemt leveren de Amerikaanse 10-jaars leningen nog maar 0,4 procentpunt meer op dan de Duitse 10-jaars leningen. Franse staatsleningen met dezelfde looptijd leveren bij de huidige rente per saldo al 0,3 procentpunt meer op.
Duitse staatsobligaties leveren weer positief rendement op (Bron: Bloomberg)