Apple weigert app die Amerikaanse ‘drones strikes’ in kaart brengt

De app, die de naam Drones+ heeft gekregen, is ontwikkeld door Josh Begley en doet in feite niets anders dan het filteren van nieuwsberichten van drone-aanvallen uit de reguliere media. Met behulp van intelligente software kunnen nieuwsberichten over drone-aanvallen gefilterd worden en kan de app een overzicht geven van waar en wanneer een drone-aanval heeft plaatsgevonden en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. De app geeft volgens ontwikkelaar Begley uitsluitend informatie die al op diverse nieuwssites te vinden is en confronteert de gebruiker niet met gruwelijke beelden.

Desondanks blijft Apple de app weigeren, omdat ze de inhoud ervan ''verwerpelijk en grof'' vinden. Het was de derde keer dat de app werd geweigerd door de keuringsdienst van Apple. De eerste keer werd de app, die gebruikers op de hoogte houdt van drone-aanvallen die het Amerikaanse leger uitvoert in Pakistan, Jemen en Somalië, door de keuringsdienst van Apple als ''nutteloos'' bestempeld. De tweede keer was er een probleem met het verbergen van een bedrijfslogo.

Apple hanteert een streng controlebeleid voor haar App Store, want alle nieuwe apps worden beoordeeld op de technische functionaliteit, de inhoud en de grafische vormgeving. Als een app niet aan al deze eisen voldoet wordt deze niet opgenomen in de App Store. Op deze manier controleert een groot team van reviewers wekelijks 10.000 verschillende apps. Het voordeel van dit beleid is dat de apps goed getest zijn op stabiliteit en functionaliteit, maar het nadeel is dat een groot aantal apps de doelgroep niet weet te bereiken. Apps met aanstootgevende of controversiële inhoud worden geblokkeerd, waardoor Apple zich mengt in onderwerpen waar ze moeilijk een oordeel over kunnen vellen.

De Drones+ app van Begley werd aanvankelijk geweigerd op grond van de functionaliteit en niet op de inhoud. De maker vraagt zich nu af of het nog wel de moeite waard is om de app verder te ontwikkelen en voor een vierde keer in te sturen. ''Als de inhoud als verwerpelijk en grof wordt beschouwd, terwijl het gewoon een samenvatting geeft van het nieuws, weet ik niet hoe ik het nog kan aanpassen'', aldus Begley. De Drones+ app stuurt een zogeheten pushbericht (vergelijkbaar met een tekstbericht zoals een SMS) naar de telefoon zodra er een nieuwsbericht is opgedoken van een nieuwe drone-aanval (zie onderstaande afbeelding). Dit bericht geeft in een oogopslag weer waar de aanval is uitgevoerd en hoeveel doden erbij zijn gevallen. De app onhoudt alle aanvallen en plaatst voor elke aanval een speld op een kaart van de regio.

De Drones+ app stuurt pushberichten met het laatste nieuws naar de telefoon 

Volgens de maker zit er een bedoeling achter de pushberichten. Doordat de gebruiker van de app steeds meldingen krijgen neemt de bewustwording toe en komt er misschien meer discussie op gang. Josh Begley stuurde in juli al de eerste testversie van de app naar Apple, maar het oordeel van het bedrijf uit Cupertino was weinig hoopgevend: ''De functionaliteit en inhoud van de app zijn onvoldoende nuttig of vermakelijk'' en ''jouw app spreekt geen grote doelgroep aan''.

De houding van Apple is opvallend, omdat er in de App Store wel apps te vinden zijn om onbemande speelgoedvliegtuigjes te besturen. Ook zijn er tal van nieuwsapps waarin de nieuwsberichten over drone-aanvallen ook al te vinden zijn. De nieuwssite Wired heeft Apple om reactie gevraagd, maar het bedrijf wilde geen commentaar geven. Begley buigt zich nu over de mogelijkheid om een Drones+ applicatie voor het Android besturingssysteem te ontwikkelen. Voor wie niet zo thuis is in smartphones, Android is het besturingssysteem dat op de meeste smartphones van andere fabrikanten draait en dat soortgelijke functionaliteit biedt als het besturingsysteem van Apple's iPhone. Op de 'Android Marketplace', de tegenhanger van de App Store, zijn de toelatingseisen voor apps soepeler.

Begley wilde met zijn Drones+ app voor de iPhone de belangstelling wekken voor de geheimzinnige aanvallen die het Amerikaanse leger uitvoert in het Midden-Oosten, door de laatste nieuwsfeiten op dezelfde manier aan gebruikers te presenteren als nieuwsupdates van populaire programma's als Twitter, Facebook en Instagram.