De eerste bail-in volgens de nieuwe Europese regelgeving is inmiddels een feit, want afgelopen weekend waren de schuldeisers van de Oostenrijkse bank Heta Asset Resolution aan de beurt om hun verlies te nemen. In opdracht van de toezichthouder wordt 54% van de schulden die de bank heeft weggestreept en wordt de terugbetalingstermijn voor de resterende schuld verlengd tot eind december 2023. Ook betaalt de bank vanaf nu geen rente meer aan de obligatiehouders.
Heta Asset Resolution is een bank die zes jaar geleden ontstond bij de nationalisatie van de Hypo Alpe-Adria-Bank International. De bank kreeg de status van een ‘bad bank’, omdat ze vooral risicovolle leningen in Oost-Europese landen in de portefeuille had. Obligatiehouders die geld aan deze bank hadden uitgeleend wisten dus dat ze een verhoogd risico liepen.
Bail-in: Schuldeisers verliezen claims op de bank
Door een toenemend aantal wanbetalingen op deze leningen had Heta Asset Resolution niet meer voldoende onderpand. Toen een gat van €8,5 miljard ontdekt werd besloot de toezichthouder de nieuwe Europese bail-in regels toe te passen. En dat betekent dat de schuldeisers opdraaien voor het herstructureren van de bank.
Onder de getroffen schuldeisers zitten Duitse banken, verzekeraars en een aantal hedgefondsen en beleggingsfondsen. De meeste banken zagen de bail-in al aankomen en hadden de waarde van de schuldpapieren al voor 50% afgeschreven. Ook voor de hedgefondsen is het verlies beperkt, want zij kochten de obligaties van Heta Asset Resolution tegen een koers van 55 tot 60 procent van de nominale waarde. De oorspronkelijke obligatiehouders hadden dus al hun verlies genomen.
Nieuwe bail-in regels
Sinds het begin van dit jaar gelden er in heel Europa nieuwe bail-in regels, wat betekent dat obligatiehouders van banken in de hele Europese Unie het risico lopen geld kwijt te raken als de bank in kwestie in moeilijkheden verkeert. Een bank die in de problemen komt zal opnieuw gekapitaliseerd worden met geld van vermogende spaarders (alles boven de €100.000) en van obligatiehouders. Zij krijgen daar hooguit aandelen in de bank voor terug.
Het doel van deze nieuwe aanpak is om de kosten van het redden van een bank niet meer bij de staat en de belastingbetaler neer te leggen, maar bij diegene die de bank gefinancierd hebben. Heeft u een deel van uw vermogen in achtergestelde leningen of in bankobligaties? Dan bent u gewaarschuwd! Valt een bank om, dan bent u een deel van uw geld kwijt. Dat was ook al het geval bij de nationalisatie van SNS in februari 2013.
Sinds dit jaar zijn er nieuwe bail-in regels van kracht in de EU